Наукові товариства Харкова як осередки наукових знань другої половини XIX ст. - Ткаченко, Світлана Сергіївна; Гутник, Марина Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2018)
Розглянуто діяльність наукових товариств які діяли у місті Харкові у другій половині ХІХ ст. Представлено відомості про розвиток міста після ліквідації у 1861 р. кріпацтва. Наведені дані про кількість навчальних закладів Харкова до початку ХХ ст. Розкрито діяльність наукових товариств, зокрема медицини та гігієни, математичного, історико-філологічного, дослідників природи та інших. Встановлено, що підґрунтям цих товариств був Харківський Університет, а згодом і Харківський практичний технологічний інститут.

The activity of scientific societies functioning in the city of Kharkov in the second half of the 19th century is considered. Information on the development of the city after the abolition of serfdom in 1861 is presented. Data about the number of educational establishments in Kharkov at the beginning of the 20 century are given. The activities of scientific societies, in particular medicine and hygiene, mathematical, historical and philological, natural scientists and others are illustrated. It is determined that the foundation of these societies was the Kharkov University, and later, the Kharkov Practical Technological Institute.
Scientific societies of Kharkov as the centers of scientific knowledge in the second half of XIX century
Keywords: діяльність наукова; вчені; науковці; дослідження наукові; журнали періодичні; меценатство; громадськість місцева; Харківський практичний технологічний інститут; scientific activity; scientists; scientific research; periodicals; philanthropy; community; Kharkov Practical Technological Institute