Оцінка ефективності та стабільності роботи однотипних технологічних агрегатів методом дисперсійного аналізу - Ситник, Олександр Олексійович; Бедерак, Ярослав Семенович; Семко, Інга Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено методику оцінки ефективності та стабільності роботи чотирьох однотипних агрегатів із виробництва слабоазотної кислоти шляхом застосування дисперсійного аналізу (ANOVA). Аналіз проводиться для виявлення відмінностей у продуктивності агрегатів, оцінки впливу експлуатаційних факторів на стабільність їх роботи та виявлення можливих аномалій у технологічному процесі. Використання дисперсійного аналізу дозволило визначити статистично значущі відхилення між агрегатами за ключовими техніко-економічними показниками, що створює основу для прийняття рішень щодо оптимізації режимів роботи, технічного обслуговування та підвищення загальної надійності виробничої системи. Результати дослідження підтверджують доцільність впровадження аналітичних методів контролю в умовах хімічного виробництва.

The article presents a methodology for evaluating the efficiency and stability of four identical units used in the production of weak nitric acid through the application of analysis of variance (ANOVA). The analysis aims to identify differences in unit performance, assess the impact of operational factors on process stability, and detect potential anomalies in the technological workflow. The use of ANOVA enabled the identification of statistically significant deviations among the units based on key technical and economic indicators, providing a foundation for decisions on optimizing operating modes, maintenance strategies, and improving the overall reliability of the production system. The findings confirm the relevance of implementing analytical control methods in chemical manufacturing environments.
Assessment of the efficiency and stability of the operation of same-type technological units using the method of dispersion analysis
Keywords: дисперсійний аналіз; слабоазотна кислота; технологічний агрегат; ефективність; стабільність; виробництво; analysis of variance; weak nitric acid; technological unit; efficiency; stability; production