Добрунов, Д. Є.Перевалов, Леонід ІвановичПівень, Олена Миколаївна2014-07-182014-07-182013Добрунов Д. Є. Удосконалення технології отримання харчового білку та олії з насіння соняшника / Д. Є. Добрунов, Л. І. Перевалов, О. М. Півень // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2013. – № 55 (1028). – С. 113-118.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7707В даній статті розглянуто нову технологію переробки пелюстки, отриманої з безлушпинного ядра соняшника, попередньо обробленого жидким азотом за температури –30°С, з метою отримання високоякісного харчового білку та харчової олії. Переробка (кавітаційна обробка) здійснювалась у кавітаційній установці. В процесі роботи було використано чисті розчинни-ки гексан та етиловий спирт та їх суміші у співвідношеннях 1:9, 1:1, 9:1.The article describes a new processing technology of petals obtained from sunflower seeds. The aim of the work is to obtain a high-quality edible protein and edible oil. Recycling (cavitation treatment) was carried out in the cavitation facility. The authors used pure solvents such as hexane and ethanol, and their mixtures in ratios of 1:9, 1:1, 9:1.ukолія екстракційнапелюсткарозчинникгексанетанолустановка кавітаційнакислота хлорогеноваextraction oiledible proteinhexaneethanolcavitation facilitycavitation facilityУдосконалення технології отримання харчового білку та олії з насіння соняшникаArticle