Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Характеризація нафти та робота з Електронною таблицею" з курсу "Проектування комп’ютерно-інтегрованих систем хімічних технологій" - Миронов, Антон Миколайович; Ільченко, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Робота за Диспетчером нафт у UniSim Design суттєво розширює рамки застосовності імітаційних моделей не тільки у дослідницьких, але й у виробничих цілях. Він одночасно дозволяє дослідити можливості моделювання складних вуглеводневих сполук з різною молекулярною масою та зрозуміти сутність процесів розділення нафтопродуктів на окремі фракції. Крім того, процедура характеризації нафт поглиблює у інженерів знання принципів роботи з гіпотетичними компонентами та використання різних термодинамічних пакетів для несхожих хімічних речовин. Диспетчер нафт дозволяє представити сировинну нафтову суміш у якості набору окремих складових з відомими параметрами. Фізичні, термодинамічні, критичні та транспортні властивості кожного з цих гіпотетичних компонентів визначаються програмою UniSim Design самостійно за однією з відомих методик, згідно вибору користувача. Повністю визначені гіпокомпоненти можуть бути інстальовані до матеріального потоку та використані при побудові будь-якої технологічної схеми.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; характеризація нафти; диспетчер нафт; UniSim Design; електронні таблиці даних