Методичні вказівки до педагогічної практики - Шестопалов, Олексій Валерійович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Босюк, Альона Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Методичні вказівки до педагогічної практики здобувачів третього рівня освіти (доктор філософії) спеціальності 101 (E2) «Екологія» розроблені з метою систематизації та організації проходження педагогічної практики в умовах сучасної вищої школи. Педагогічна практика є обов’язковою складовою освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії за спеціальністю «Екологія» та спрямована на формування у здобувачів компетентностей науково-педагогічного працівника. Вона забезпечує набуття практичних навичок викладання, методичного забезпечення навчального процесу, організації та проведення занять, а також апробації результатів власних наукових досліджень у вищій освіті. В сучасних умовах трансформації вищої освіти, коли відбувається перехід до студент-центрованого навчання, інтеграції цифрових технологій, активізації самостійної роботи студентів та врахування принципів сталого розвитку, педагогічна практика набуває особливого значення. Вона дозволяє здобувачу третього рівня освіти перейти від ролі споживача знань до ролі їх активного транслятора, сформувати власний стиль викладання, розвинути комунікативні, організаційні та методичні вміння, а також адаптуватися до реалій академічного середовища. Практика сприяє: – поглибленому розумінню психолого-педагогічних основ викладання екологічних дисциплін; – оволодінню сучасними методами та технологіями активізації навчального процесу (проєктний метод, гейміфікація, кейс-стаді, проблемно-орієнтоване навчання тощо); – набуттю досвіду проведення лекційних, практичних, семінарських занять та консультацій; – формуванню навичок розробки навчально-методичних матеріалів, оцінювання результатів навчання та рефлексії власної педагогічної діяльності; – інтеграції наукових досліджень у навчальний процес, зокрема через викладання актуальних проблем екології, системного аналізу екосистем, моделювання екологічних процесів та забезпечення сталого розвитку. Проходження педагогічної практики дозволяє здобувачу не лише закріпити теоретичні знання, отримані під час вивчення психолого-педагогічних дисциплін, але й розвинути професійну ідентичність майбутнього викладача-еколога, здатного ефективно готувати фахівців до розв’язання складних екологічних викликів у міждисциплінарному контексті. Методичні вказівки містять загальні положення, строки та порядок проходження практики, рекомендації щодо методів активізації навчального процесу та перелік рекомендованої літератури. Вони призначені для здобувачів третього рівня освіти, наукових керівників практики, викладачів кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ», а також можуть бути корисними для всіх, хто долучається до підготовки докторів філософії з екології. Успішне проходження педагогічної практики є важливим етапом на шляху до отримання ступеня доктора філософії та подальшої успішної науково-педагогічної кар’єри в галузі екології та охорони навколишнього середовища.
Keywords: методичні вказівки; педагогічна практика; екологія; вища освіта; освітньо-наукова програма; наукові дослідження