Температурні режими метаногенезу та технологічні схеми отримання біогазу - Куріс, Ю. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
Розглянуто температурний режим зброджування органічних речовин та умови активної метаногенерації. Встановлено, що деградація органічних речовин при метаногенезе здійснюється як багатоступінчатий процес, в якому вуглецеві зв'язки поступово руйнуються під дією різних груп мікроорганізмів. Органічні кислоти, що утворилися, за винятком оцтової і мурашкової, під дією особливої групи бактерій - ацетогенів - перетворюються на оцтову і мурашину кислоти, водень і ін. В результаті перших трьох етапів – гідролітичного, кислотного і ацетогенного – в середовищі накопичується оцтова і мурашина кислоти, метиловий спирт, метиламін, водень, оксид і двооксид вуглецю, аміак, сірководень, оксид фосфору. Метаноутворюючи бактерії пред'являють до умов свого існування значно вищі вимоги, ніж кислотоутворюючі - вони потребують абсолютно анаеробного середовища і вимагають тривалішого часу для відтворення.
Keywords: метаногенез; ацетогени; органічні кислоти; гідроліз