Програмний засіб інтерпретації результатів вертикального електричного зондування у вигляді тришарової геоелектричної структури - Коліушко, Денис Георгійович; Руденко, Сергій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Електротехнічний персонал при контролі стану заземлювального пристрою повинен самостійно вирішувати задачу інтерпретації результатів вертикального електричного зондування (ВЕЗ) ґрунту за допомогою власних знань та практичного досвіду. Під час інтерпретації застосовують застарілі палетки або ж дороговартісні програмні комплекси, які дозволяють аналізувати лише двошарові ґрунти. Це призводить до великої кількості помилок та неточностей в оцінці стану системи заземлення та погіршує їх роботу. У зв'язку з цим була розроблена програма для інтерпретації результатів ВЕЗ у вигляді тришарової геоелектричної структури. Програма реалізована на мові програмування Delphi та містить дві частини: обчислювальну та графічну. Обчислювальна частина програми використовує методи точкового джерела струму, Хука-Дживса, еквівалентування та методи теорії надійності для оптимізації визначення параметрів геоелектричної моделі. Графічна частина дозволяє користувачеві візуалізувати отримані результати та виконувати їх аналіз. Для підтвердження достовірності розробленої програми було проведено порівняння результатів експериментального вимірювання опору заземлювального пристрою з результатами розрахунку за допомогою програми для 65 підстанцій класом напруги 35 кВ одного з обленерго України. Отримані результати показали, що програма дає достовірні результати та може покращити якість контролю стану заземлювальних пристроїв, а відповідно підвищити надійність та безпеку експлуатації електричних станцій та підстанцій.

By monitoring the state of the grounding system, electrical engineering personnel must independently solve the problem of interpreting the results of vertical electrical sounding (VES) of the soil using their own knowledge and practical experience. During the interpretation, outdated palettes or expensive software complexes are used, which allow analyzing only two-layer soils. This leads to a large number of errors and inaccuracies in the assessment of the state of the grounding system and worsens their operation. In this regard, a program was developed for the interpretation of the results of the VES in the form of a three-layer geoelectrical structure. The program is implemented in the Delphi programming language and contains two parts: computational and graphic. The computational part of the program uses point source current, Hooke-Jives, equivalence and reliability theory methods to optimize the determination of geoelectric model parameters. The graphical part allows the user to visualize the obtained results and perform their analysis. To confirm the reliability of the developed program, a comparison of the results of the experimental measurement of the resistance of the grounding arrangmants with the results of the calculation using the program was made for 65 substations with a voltage class of 35 kV of one of the regional energy companies of Ukraine. The obtained results showed that the program gives reliable results and can improve the quality of monitoring the condition of grounding systems, and accordingly increase the reliability and safety of operation of electrical stations and substations.
Software for interpreting the results of vertical electrical sounding in the form of a three-layer geoelectric structure
Keywords: підстанція; заземлювальний пристрій; вертикальне електричне зондування; питомий опір; ґрунт; substation; grounding arrangemente; vertical electrical sounding; resistivity; soil