Оцінка моделі розрахунку маси теплоносія першого контуру АЕС з блоками ВВЕР-1000 - Коба, Костянтин Миколайович; Лис, Степан Степанович; Кравець, Тарас Юрійович; Юрасова, Оксана Георгіївна; Галянчук, Ігор Романович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Під час проектування АЕС з блоками ВВЕР-1000, які сьогодні становлять основу атомної енергетики України, розвиток інформаційно-обчислювальних систем (ІОС) був недостатній для вирішення багатьох завдань через малі потужності обчислювальних систем. В даний час багато ІОС замінено на новіші, обчислювальні можливості яких у тисячі разів перевершують своїх попередників. Завантаження ІОС зараз не перевищує 1% – 2%, це пов'язано з використанням спрощених моделей. Запропоновано модель, яка адекватно описує розглянуті процеси та може працювати в режимі реального часу, що суттєво збільшує діапазон використання. Вона має незначну обчислювальну трудомісткість, отже, може бути реалізована на існуючій ІОС. Запропоновано методику, яка в результаті проведеного тестування показала свою ефективність і в ряді випадків, більш високу точність та роздільну здатність.

During the design of the nuclear power plant with VVER-1000 units, which today form the basis of the nuclear power industry of Ukraine, the development of information and computing systems (IСS) was insufficient to solve many tasks due to the small capacities of computing systems. Currently, newer ones, the computing capabilities of which are thousands of times greater than their predecessors, have replaced many IСS. IСS download currently does not exceed 1% - 2%, this is due to the use of simplified models. A model is proposed that adequately describes the considered processes and can work in real time, which significantly increases the range of use. It has a small computational effort, so it can be implemented on the existing IСS. A method has been proposed which, as a result of testing, has shown its effectiveness and, in some cases, higher accuracy and resolution.
Assessment of the model for calculating the mass of the coolant of the first circuit of the nuclear power plant with VVER-1000 units
Keywords: інформаційно-обчислювальні системи; маса теплоносія; коефіцієнт використання встановленої потужності; вихідні події; information and computing systems; mass of heat carrier; coefficient of use of the installed capacity; initial events