Методи багатопараметрового безконтактного контролю деталей обладнання пивоварних апаратів та зразків стічних вод - Себко, Вадим Вадимович; Пироженко, Євгенія Володимирівна; Здоренко, Валерій Георгійович; Новожилова, Тетяна Борисівна; Нечипоренко, Дмитро Ігорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Проведеними дослідженнями сучасних питань техноекології в галузі пивоваріння встановлено необхідність прогнозування стану обладнання, якості напівфабрикатів продукції та готового продукту, створення алгоритмів виділення й обробляння інформації щодо показників якості, які відповідають міжнародним стандартам. Доведена необхідність розробки нових ефективних методів контролю обладнання пивоваріння, напівфабрикатів, готового продукту та стану зразків стічних вод. Завдяки цьому стане можливим одночасно визначати причини відхилення характеристик продукції від заданих показників якості та здійснювати заходи, виконуючі відповідне корегування. Експеримен-тальними дослідженнями підтверджено, що завдяки апаратурним прийомам, пов’язаними з нагріванням зразка у процесі контролю та компенсацією впливу паразитного магнітного потоку, стає можливим сумісний контроль геометричних, електричних і температурних параметрів деталей обладнання пивоваріння. Це приводить до підвищення загальної вірогідності контролю параметрів. Зокрема встановлено, що таке зростання вірогідності відбувається за рахунок підвищення її інструментальної складової, унаслідок зменшення похибок вимірювань. Це дозволяє стверджувати, що визначення похибок сукупних вимірювань фізико-механічних параметрів деталей обладнання, надає змогу встановлювати раціональні режими роботи теплових багатопараметрових вихорострумових перетворювачів, підвищити вірогідність контролю деталей обладнання та суттєво підвищити якість управління технологічними процесами виготовляння продукції пивоваріння. Таким чином, є підстави стверджувати про перспективність подальших досліджень в створенні автоматизованих комп’ютерних систем контролю електричних та температурних характеристик напівфабрикатів продукції пивоваріння при реалізації нових інформативних методів.

The studies of technoecology problems in the field of brewing established the need to predict the condition of equipment, the quality of semi-finished products, as well as the creation of algorithms for extracting and processing information on quality indicators. The necessity of developing new effective methods for monitoring brewing equipment, semi-finished products, finished products and the state of stock water samples has been proved. Thanks to this, it will become possible to determine the reasons for the deviation of the product characteristics from the set quality indicators and to take measures for appropriate adjustment. Experimental studies have confirmed that, thanks to the allocation of important informative parameters, it becomes possible to increase the overall component of the reliability of control.This leads to an increase in the quality of the finished product. In particular, it was found that due to the hardware techniques associated with heating the sample during the control process and compensatin g for the influence of the parasitic magnetic flux, it becomes possible to carry out joint control of quantitative parameters that are related to the physicomechanical properties of equipment parts, assemblies and designs of the beer column. The latter, in particular, relates to the implementation of joint control of the geometric, electrical and temperature parameters of parts of brewing equipment. Thus, there is reason to argue about the prospects of further research in the creation of automated computer systems for monitoring the electrical and temperature characteristics of semi-finished brewing products when implementing new informative methods.
Methods of non-contact parametric control of equipment of brewing apparatus and waste water samples
Keywords: комп’ютерне моделювання; техноекологія; технологічний процес пивоваріння; інформативні методи; computer simulation; technoecology; brewing process; informative methods