Організація роботи у закладах освіти для дітей з ООП при дистанційній формі навчання (з досвіду роботи) - Костіна, Лариса Василівна; Лябах, Наталя Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті доведено необхідність забезпечення якісної освіти та її доступності для всіх верств населення, для дітей з особливими освітніми потребами, зокрема. Зосереджено увагу на організації психологічної допомоги, підвищенні рівня соціально психологічного супроводу, вирішенні проблем, які можуть стати перешкодами в подальшому дорослому житті, на пошуку нових методів для осіб з особливими освітніми потребами під час здобуття освіти у дистанційному форматі. Наведено приклади організації роботи з учнями з особливими освітніми потребами в Комунальному закладі "Покотилівський ліцей № 2" Харківської області. Відмічено сумісну роботу цього навчального закладу з Інформаційно-ресурсним центром "Без бар’єрів" науково-технічної бібліотеки Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Наголошено на тому, що отримання особами з особливими освітніми потребами якісної загальної та професійної освіти є однією з основних і невід’ємних умов їх ефективної соціалізації, забезпечення повноцінної участі у житті суспільства, успішної самореалізації в різних видах професійної і соціальної діяльності.

The article proves the necessity of ensuring quality education and its accessibility for all segments of the population, for children with special educational needs, in particular. Attention is focused on the organization of psychological assistance, increasing the level of social and psychological support, solving problems that may become obstacles in further adult life, and finding new methods for people with special educational needs during distance education. Examples of the organization of work with students with special educational needs in the Communal Institution "Pokotyliv Lyceum No. 2" of the Kharkiv region are given. The cooperative work of this educational institution with the Information and Resource Center "Without Barriers" of the Scientific and Technical Library of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" was noted. It is emphasized that persons with special educational needs receive high-quality general and professional education is one of the main and integral conditions for their effective socialization, ensuring full participation in society, successful self-realization in various types of professional and social activities.
Organization of work in educational institutions for children with SEN with distance education (from work experience)
Keywords: особа з особливими освітніми потребами; інклюзія; ліцей; дистанційна форма освіти; соціалізація; суспільство; самореалізація; навчання; person with special educational needs; inclusion; lyceum; distance form of education; socialization; society; self-realization; learning