Обліково-аналітичне забезпечення прийняття фінансових рішень при управлінні платоспроможністю підприємства - Єршова, Наталя Юріївна; Грінько, Алла Павлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена дослідженню обліково-аналітичного забезпечення прийняття фінансових рішень при управлінні платоспроможністю підприємства. Обґрунтовано, що платоспроможність є важливим фактором при формуванні політики та стратегії управління фінансовим станом компанії. Окреслено важливість облікової та аналітичної інформації для потреб управління, оцінено платоспроможність підприємств України на основі статистичних даних, встановлені "вузькі місця" при формуванні інформаційних потоків в процесі управління платоспроможністю підприємства. Прийняттю фінансових рішень при управлінні платоспроможністю підприємства сприяє інформаційно-аналітична функція бухгалтерського обліку. Для прогнозування подальшого фінансового розвитку підприємства та оцінки ризиків, які можуть знизити платоспроможність підприємства актуальні нові підходи. Розглянуто завдання облікової системи для інформаційного забезпечення учасників процесу прийняття фінансових рішень. Запропоновано модель облікового забезпечення прийняття фінансових рішень, що сприятиме покращенню управління платоспроможністю підприємства. Приділено увагу ролі та значенню управлінського обліку при формуванні інформації для управління. Результати дослідження мають практичну спрямованість, оскільки грамотно побудована модель обліково-аналітичного забезпечення прийняття фінансових рішень дозволяє досягти стабільності розвитку бізнесу.

The article is devoted to the study of accounting and analytical support for financial decision-making in managing the solvency of the enterprise. It is substantiated that solvency is an important factor in the formation of the company's financial management policy and strategy. The importance of accounting and analytical information for management needs is outlined, the solvency of Ukrainian enterprises is assessed based on statistical data, "bottlenecks" in the formation of information flows in the process of managing the solvency of the enterprise are identified. The information and analytical function of accounting contributes to the adoption of financial decisions when managing the company's solvency. New approaches are relevant for predicting the further financial development of an enterprise and assessing risks that can reduce the solvency of an enterprise. The tasks of the accounting system for information support of participants in the process of making financial decisions are considered. A model of accounting support for making financial decisions is proposed, which will improve the management of the enterprise's solvency. Attention is paid to the role and importance of management accounting in the formation of information for management. The results of the study have a practical focus, since a well-constructed model of accounting and analytical support for financial decision-making makes it possible to achieve business development stability.
Accounting and analytical support for making financial decisions in the solvency management of the enterprise
Keywords: управління; управлінська звітність; фінансові рішення; аналітитчна інформація; management; management reporting; financial decisions; analytical information