Формування математичного плану експерименту при дослідженні пускових якостей автомобільного дизеля - Грицюк, Олександр Васильович; Левченко, Денис Вадимович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті зазначено шлях вирішення проблеми підвищення пускових якостей і зниження димності відпрацьованих газів вітчизняного автомобільного дизеля 4ДТНА1 з безпосереднім впорскуванням палива при низьких температурах навколишнього середовища шляхом оптимізації параметрів і елементів системи пуску та роботи на холостому ході за раціональними алгоритмами. Для вирішення цієї проблеми обґрунтована необхідність в проведенні експериментального дослідження пускових якостей автомобільного дизеля та в формуванні математичного плану експерименту для проведення наступного розрахункового дослідження. Висвітлено основні положення щодо організації багатофакторного експериментального дослідження пускових якостей автомобільного дизеля. Зроблено опис та дані характеристики попередньо створеної для експериментального дослідження фізичної моделі на базі вітчизняного автомобільного вихрекамерного дизеля 4ДТНА. Наведено особливості і переваги створеної фізичної моделі щодо традиційних рішень для дослідження пускових якостей автомобільних двигунів, зокрема у використанні зовнішнього навантаження для відтворення впливу на моторне масло низької температури в умовах важкого доступу до кліматичних камер. Обґрунтований вибір саме вихрекамерного зразка фізичної моделі для проведення досліджень пуску через перспективну, знижену на 1-1,5 одиниці, ступінь стиснення та можливість якісного дослідження впливу передпускового підігріву обсягу камери згоряння свічкою розжарювання. Позначені дійсні значення величин обраних 6-ти, найбільш впливових на процес пуску, лінійно незалежних факторів під час проведення експериментального дослідження згідно з прийнятим планом з 77 заліковими холодними пусками. Відзначено, що фактичний результат встановлення певних керованих факторів носить випадковий характер з певною похибкою на границях точного значення відповідно до ортогонального плану експерименту. Таке варіювання дійсних величин вимагає застосування спеціального математичного апарату, реалізованого авторами в програмному продукті Approximation_LSM, при проведенні аналізу результатів 6-ти факторного експериментального дослідження.

The article indicates a way to solve the problem of improving the starting qualities and reducing the smoke of domestic gases of domestic diesel 4DTNA1 with direct fuel injection at low ambient temperatures by optimizing the parameters and elements of the starting system and idling by rational algorithms. To solve this problem, the need to conduct an experimental study of the starting qualities of an automobile diesel engine and to form a mathematical plan of the experiment for the next calculation study is substantiated. The basic provisions concerning the organization of multifactor experimental research of starting qualities of the automobile diesel are covered. The description and data of the characteristic of the physical model previously created for experimental research on the basis of the domestic automobile vortex chamber diesel 4DTNA are made. The peculiarities and advantages of the created physical model in relation to traditional solutions for research of starting qualities of automobile engines, in particular in use of external loading for reproduction of influence on motor oil of low temperature in the conditions of difficult access to climatic chambers are resulted. The choice of the vortex chamber sample of the physical model for conducting research of start-up due to perspective, reduced by 1-1.5 units, degree of compression and possibility of qualitative research of influence of pre-start heating of volume of the combustion chamber by a glow plug is substantiated. The actual values of the values of the selected 6, the most influential on the start-up process, linearly independent factors during the experimental study in accordance with the adopted plan with 77 test cold starts. It is noted that the actual result of the establishment of certain controlled factors is random with a certain error at the boundaries of the exact value in accordance with the orthogonal plan of the experiment. This variation of real values requires the use of a special mathematical apparatus implemented by the authors in the software product Approximation_LSM, when analyzing the results of a 6-factor experimental study.
Formation of the mathematical plan of experiment in automobile diesel starting qualities research
Keywords: пуск дизеля; багатофакторне дослідження; експеримент; фізична модель; план експерименту; diesel engine start; multifactorial study; experiment; physical model; design of experiment