Незалежна Україна: від автономії до суверенітету - Киян, М. Ш.; Окладна, М. Г. (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті розглядаються етапи становлення суверенітету України, починаючи з періоду Київської Русі і до наших днів. Аналізуються нормативні акти, які відіграли велику роль у становленні та розвитку української державності. Особливий акцент робиться на характеристиці Декларації про державний суверенітет України, яка стала юридичною основою для реформування українського законодавства.

The stages of Ukraine sovereignty formation are examined in the article, beginning from the period of Kievan Rus and till nowadays. Normative acts which played a large role in the formation and development of the Ukrainian state system are analyzed. A special accent is made on description of the Declaration about state sovereignty of Ukraine which became legal basis for the Ukrainian legislation reformation.
The independent Ukraine: from autonomy self-government to sovereignty
Keywords: суверенітет України; становлення; нормативні акти; державність українська; законодавство