Дослідження технологічної ефективності пристроїв для подачі мастильно-охолоджувальної рідини через клинові напіввідкриті насадки до торця круга при круглому наружному шліфуванні - Кондратюк, Олег Леонідович; Скоркін, Антон Олегович (НТУ "ХПІ", 2016)
У робіти розглядаються питання впливу техніки подачі МОР на технологічну ефективність круглого зовнішнього шліфування та визначається мінімальна витрата МОР що підводиться в зону обробки. Раціональний підбір і створення високоефективних МОР можливі тільки при глибокому вивченні механізму їх дії. Сьогодні стало очевидним, що для дослідження складних процесів, що протікають при обробці металевих заготовок в присутності МОР, слід використовувати методи фізичної хімії, теплофізики, металознавства, гідроаеродинаміки і ін. Необхідність обліку цих чинників перетворює розробку нових МОР і технології їх застосування в актуальну науково-технічну проблему, що вирішується на стику цілого ряду галузей сучасної науки вже не стільки на чисто емпіричному, скільки на теоретичному рівні.

The article examines the impact of technology on the coolant technological efficiency and cylindrical grinding defined minimum flow rate of coolant supplied to the treatment zone. Rational selection and creation of high performance cutting fluids are possible only in-depth study of their mechanism of action. Today, it has become apparent that in order to study the complex processes that occur in the processing of metal workpieces in the presence of ZOTR, use methods of physical chemistry, thermal physics, metallurgy, fluid dynamics, and others. The need to take account of these factors makes the development of new cutting fluids and their use of technology to date scientific and technical the problem is solved at the junction of a number of branches of modern science is not so much on the purely empirical, as in theory.
Research of technological efficiency of devices for supplying through a half open nozzle cooling lubricants to the edge the circle with a circular external grinding
Keywords: техніка подачі; раціональне застосування; абразивна обробка; МОР; cutting fluid; feeding equipment; rational use