Підвищення ресурсу деталей засобів транспорту композиційними матеріалами під час їх відновлювального ремонту - Лузан, Сергій Олексійович; Бантковський, Вячеслав Анатолійович; Кліменко, Ілля Федорович; Білоус, Леонід Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У даній роботі представлені результати досліджень по розробці модифікуючого композиційного матеріалу для керування властивостями відновлювальних покриттів на основі порошкового матеріалу ПГ-10Н-01, який серійно випускається. Показано, що розроблений композиційний матеріал, отриманий із застосуванням СВС-процесу з порошкової суміші компонентів Ti, C, SiO₂, Al₂O₃, Fe₂O₃, Al, ПТ-НА-01, забезпечує більш високу (в 1,5-1,6 рази) абразивну стійкість наплавленого покриття сплавом ПГ-10Н-01 при модифікуванні його композиційним матеріалом у кількості 10-20%.

To restore machine parts used quite a large range of materials in the form of wire, powders, flexible cords, etc. However, it is not always possible to provide the required resource for the restoration of parts working in abrasive and corrosive environments. One of the modern directions of increasing the wear resistance and other properties of reducing coatings is the use of composite materials. This paper presents the results of research on the development of a composite modifying material to control the properties of reducing coatings based on commercially available powder material PG10N-01. It is shown that the developed composite material obtained using the SHS process from a powder mixture of Ti+C+SiO₂+Al₂O₃+Fe₂O₃+Al+PT-NA-01 provides a higher (1.65 times) abrasive resistance of the deposited alloy coating PG-10N-01 when modifying its composite material in the amount of 20%.
Increasing the resource of vehicle parts by composite materials during their restoration repair
Keywords: композиційний матеріал; борид; СВС-процес; наплавлення; трибологічні властивості; зносостійкість; composite material; boride; SVS-process; overlaying welding; tribological properties; wear resistance