Дослідження економічної ефективності вітчизняного виробництва харчових ПАР - Сокол, Ганна Ігорівна; Каретнікова, Валентина Степанівна; Демидов, Ігор Миколайович (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті наведено розрахунок собівартості харчових поверхнево-активних речовин, одержаних шляхом етанолізу харчових жирів з додаванням гліцеролу. Проаналізовано зниження витрат на виробництво маргаринової продукції із використанням нового емульгатору та доведено економічну ефективність нової технології.

The calculation of prime price of food surface-active substances, getting with an ethanolysis of food fats with addition of glycerol is resulted in the article. The cost cutting on the production of margarine goods with the using of new emulsifier is analyzed and economic efficiency of new technology is proven.
Keywords: поверхнево-активні речовини; етаноліз; переетерифікація; емульгатор; моноацилгліцероли; собівартість; surface-active substances; ethanolysis; interesterification; emulsifier; monoacylglycerols; prime price