Сценарне моделювання фінансової стійкості страхових компаній - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті обґрунтовано методичні засади сценарного моделювання, що ґрунтуються на принципах актуальності сценаріїв, комплексності та взаємозв’язку ризиків (ринкового, страхового, операційного). Метою дослідження є обґрунтування методичних засад та розроблення інструментарію сценарного моделювання для кількісної оцінки впливу стрес-сценаріїв на фінансову стійкість страхових компаній в умовах нестабільного ринкового середовища, спричиненого як економічною волатильністю, так і військовими ризиками. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переходу від ретроспективного аналізу до інструментів, які дозволяють завчасно оцінювати вразливість капіталу до зовнішніх шоків. У статті застосовано методи системного аналізу, індукції та дедукції для визначення ключових факторів ризику, а також детерміноване фінансове моделювання для оцінки чутливості показників. Як ключові показники чутливості обрано комбінований коефіцієнт збитковості та власний капітал, обґрунтований їх роллю як індикаторів технічної прибутковості та буфера поглинання збитків. Проведено ілюстративне сценарне моделювання на прикладі страхової компанії. Змодельовано два ключові стрес-сценарії: зростання чистих страхових виплат внаслідок військового ризику (сценарій А) та подвійний шок (сценарій Б), що поєднує значні інвестиційні втрати капіталу зі зростанням операційних витрат. Кількісна оцінка продемонструвала, що найбільшу загрозу для фінансової стійкості компанії становить сценарій Б (ринковий ризик), який призводить до скорочення власного капіталу, незважаючи на часткову компенсацію технічним прибутком. Вплив андеррайтингового ризику (сценарій А) є менш критичним. Встановлено, що сценарне моделювання є ефективним інструментом управління ризиками, який дозволяє визначити критичні фактори впливу та кількісно оцінити їхні наслідки для капітальної адекватності та платоспроможності страхової компанії. Процес моделювання є циклічним і обов’язково завершується розробкою заходів реагування, що дає змогу менеджерам завчасно сформувати план дій для мінімізації негативних фінансових наслідків зовнішніх шоків і забезпечення стійкості страхової компанії.

The article substantiates the methodological foundations of scenario modeling based on the principles of scenario relevance, complexity, and interconnection of risks (market, insurance, operational). The purpose of the study is to substantiate the methodological foundations and develop scenario modeling tools for quantitative assessment of the impact of stress scenarios on the financial stability of insurance companies in an unstable market environment caused by both economic volatility and military risks. The relevance of the study is determined by the need to move from retrospective analysis to tools that allow for the early assessment of capital vulnerability to external shocks. The article uses methods of system analysis, induction, and deduction to identify key risk factors, as well as deterministic financial modeling to assess the sensitivity of indicators. The combined ratio (CR) and equity capital were selected as key sensitivity indicators, based on their role as indicators of technical profitability and a buffer for absorbing losses. Illustrative scenario modeling was performed using the example of an insurance company. Two key stress scenarios were modeled: an increase in net insurance claims due to military risk (scenario A) and a double shock (scenario B), combining significant investment capital losses with an increase in operating expenses. The quantitative assessment showed that the greatest threat to the company's financial stability is scenario B (market risk), which leads to a reduction in equity despite partial compensation by technical profit. The impact of underwriting risk (scenario A) is less critical. It has been established that scenario modeling is an effective risk management tool that allows identifying critical factors of influence and quantitatively assessing their impact on the capital adequacy and solvency of an insurance company. The modeling process is cyclical and necessarily ends with the development of response measures, which allows managers to formulate an action plan in advance to minimize the negative financial consequences of external shocks and ensure the stability of the insurance company.
Scenario modelling of financial stability of insurance companies
Keywords: фінансова стійкість; сценарне моделювання; страхова компанія; управління ризиками; платоспроможність; капітальна адекватність; комбінований коефіцієнт; андеррайтинговий ризик; ринковий ризик; financial stability; scenario modelling; insurance company; risk management; solvency; capital adequacy; combined ratio; underwriting risk; market risk