Бізнес-моделі: виклики сьогодення для міжнародного бізнесу - Зубкова, Аліна Болеславівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Останні декілька років поняття "бізнес-модель" досить міцно увійшло до лексикону українського бізнес-середовища. Проте, його сутність та розуміння є неоднозначним та викликає більше питань, між надає коректних відповідей. А це призводить до використання поняття "бізнес-модель" в більшому ступені, як модного терміну, між як інструменту для управління міжнародним бізнесом. Втім, більшість цих моделей набули розробки у минулій декаді, а тому не завжди можуть врахувати виклики сучасного цифрового середовища, необхідні для управління міжнародним бізнесом, зокрема: (1) спільне створення цінності (value co-creation); (2) такий феномен, як "connected consumers"; (3) використання великих даних (big data); (4) прискорення швидкості прийняття рішення про покупку (new consumer decision journey); використання штучного інтелекту (AI) при створенні цінності для споживача.
Keywords: бізнес-модель; менеджмент; управління; управління міжнародним бізнесом; value co-creation; big data