Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни "Екологія" - Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Литвин, Аліна Олегівна; Грибенюк, Владислав Євгенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Лабораторна робота яка виконується під час лабораторного заняття – це форма навчального заняття, при якому студент під керівництвом викладача особисто проводить натурні або імітаційні експерименти з метою практичного підтвердження окремих теоретичних положень навчальної дисципліни. При цьому він набуває навичок у роботі з лабораторним устаткуванням, обладнанням, обчислювальною технікою, вимірювальною апаратурою, методикою експериментальних досліджень у конкретній галузі. Лабораторні роботи завжди виконуються після вивчення певного розділу (чи розділів) теоретичного курсу, оскільки вони є практичним підтвердженням теоретичних положень і висновків. Крім того, лабораторні заняття прищеплюють любов до предмета і сприяють розвитку навичок, які потрібні для практичної і винахідницької діяльності. Лабораторні роботи відіграють важливу роль у підготовці фахівців через самостійну виконавчу діяльність. Виконуючи лабораторну роботу, студенти повинні проявляти ініціативу в подоланні труднощів. Звертатися до викладача лише тоді, коли вичерпано всі можливості вирішення питань по виконанню окремого етапу лабораторної роботи. Лабораторне завдання (робота) може носити репродуктивний, частково-пошуковий і пошуковий характер. Роботи, що носять репродуктивний характер, відрізняються тим, що при їх проведенні студенти користуються детальними інструкціями, в яких вказані: мета роботи, пояснення (теорія, основні характеристики), порядок виконання роботи, таблиці, висновки (без формулювань), контрольні питання, література. Дані методичні вказівки стосуються проведення лабораторних занять з дисципліни «Екологія» та можуть бути використані, в тому числі, при дистанційному форматі навчання, адже не вимагають використання спеціального дорого вартісного обладнання.
Keywords: методичні рекомендації; лабораторна робота; екологія; забруднення повітря; лишайники; біоіндикація