Аналіз міцності елементів кріплення механічної педалі з тросовим приводом - Голенко, Костянтин Едуардович; Диха, Олександр Володимирович; Рудик, Олександр Юхимович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Визначення показників міцності структурних компонентів механічних педалей транспортних засобів, зокрема елементів їх кріплення до тросових приводів, є актуальним з огляду на потребу відповідності дотримання вимог щодо максимальних зусиль згідно з Правилами ЕЄК ООН №13 та №35 з однієї сторони та забезпечення достатнього запасу міцності згідно технічних умов експлуатації тросових приводів – з іншої сторони. Додаткової практичної користі розглянута в статті тема набуває з точки зору оцінки запасу міцності складових механічної педалі в критичних умовах експлуатації, які і й входять в основу крайових при формуванні поставленої задачі – аналізу міцності визначених деталей методом кінцевих елементів у середовищі ANSYS. Слід розуміти, що наведений аналіз є лише одним з обов’язкових етапів імітаційних випробувань педалі, адже, будучи відносно простим вузлом, механічна педаль насправді має бути спроектована в такий спосіб, щоб критичні навантаження зруйнували найменш відповідальні замінні елементи складального вузла, але не приводи та відповідні їм агрегати, що активуються через трос дистанційного керування.

Strength indicators determination of mechanical pedals structural components of vehicles, in particular the elements of their fastening to the corresponding locations cable drive, is relevant due to the need to comply with the requirements for maximum efforts in accordance with UNECE Regulations No. 13 and No. 35 on the one hand and ensure a sufficient margin of safety according to the technical operating conditions cable drives -on another hand. The topic considered in article acquires additional practical benefit from the point of view of assessing the margin of mechanical pedal components safety under critical operating conditions, which are the basis of boundary conditions in the formation of the task - strength analysis of certain parts by the finite element method in ANSYS environment. It should be understood that the above analysis is only one of mandatory stages of pedal simulation tests, because, being a relatively simple unit, a mechanical pedal really must be designed in such a way that critical loads should destroy the least critical replaceable elements of the assembly, but not the drives and their corresponding aggregates activated via remote control cable.
Keywords: механічна педаль; трос дистанційного керування; розрахунок площадки; метод кінцевих елементів; Правила ЄЕК ООН; mechanical peda; remote control cable; site calculation; finite element method; UNECE Regulations