Вплив концентрації розчинів сірчаної кислоти, форми катіоніту DAWEX-MAC-3 на ефективність його регенерації - Рисухін, В. В.; Глушко, О. В.; Макаренко, І. М. (НТУ "ХПІ", 2012)
Досліджено процеси пом’якшення води з використанням катіоніту DAWEX-MAC-3. Показано, що іоніт є більш селективним при сорбції іонів кальцію, в порівнянні з магнієм. Визначено вплив форми іоніту, концентрації сірчанокислих регенераційних розчинів на ефективність десорбції іонів кальцію та магнію, ступінь регенерації іоніту. Запропоновано методи переробки відпрацьованих регенераційних розчинів.

Processes of an umyagcheniye of water when using cationite are investigated by DAWEX-MAC-3. It is shown that the ionite is more selective at a sorbtsiya of ions of calcium in comparison with magnesium ions. Influence of a formof an ionite, concentration ofsernokisly regeneration solutions on efficiency of a desorption of ionsof calcium and magnesium, extent of regeneration of an ionite is established. Methods of processing of the fulfilled regeneration solutions are offered.
Keywords: іонний обмін; опріснення води; пом’якшення води; регенераційні розчини; ionic exchange; cationite; water desalting; regeneration