Методичні вказівки до виконання розділу "Охорона праці та навколишнього середовища" в дипломних проєктах і роботах - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Вамболь, Сергій Олександрович; Кузьменко, Олена Олексіївна; Вамболь, Віола Владиславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета роботи – ідентифікувати небезпечні та шкідливі виробничі чинники, що мають місце при проведенні конкретної дослідницької або проєктної роботи. Навести заходи щодо забезпечення нормованих параметрів не вище допустимих значень небезпечного або шкідливого чинника. Обґрунтувати запропоновані заходи, що забезпечують безпечні та нешкідливі умови праці експериментатора. У цих методичних вказівках визначено основний зміст розділу «Охорона праці та навколишнього середовища» в дипломних проєктах (роботах) для студентів усіх форми навчання. Обсяг цього розділу пояснювальної записки дипломного проєкту повинен становити 8–1 0 сторінок машинописного тексту. Стиль викладу повинен носити конкретний характер, використовувати матеріали переддипломної практики, відповідати темі дипломного проєкту (роботи). Не слід давати витяги з літератури, які носять загальний теоретичний характер. По тексту цього розділу пояснювальної записки дипломного проєкту повинні бути даватись посилання на літературу, що використовується (НПАОП, ДБН, ДСН, НАПБ, ПУЕ та ін. літературу). Розділ з охорони праці повинен мати такі підрозділи: – загальні питання охорони праці; – організація управління охороною праці на підприємстві; – промислова санітарія; – техніка безпеки; – електробезпека; – пожежна безпека; – охорона навколишнього середовища. За вказівкою консультанта розділ може доповнюватись індивідуальним завданням. У пояснювальній записці до дипломного проєкту розділ «Охорона праці та навколишнього середовища» розташовують після викладу основного матеріалу дипломного проєкту (роботи). Після закінчення роботи розділ «Охорона праці і навколишнього середовища» фіксується підписом консультанта з дипломного проєктування на титульному аркуші пояснювальної записки до дипломного проєкту. Без підпису консультанта дипломний проєкт (робота) до захисту не допускається.
Keywords: методичні вказівки; дипломні роботи; дипломні проєкти; охорона праці; навколишнє середовище; виробничі чинники