Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Застосування операції "Рецикл" у схемі роботи двоступінчастого компресора" з курсу "Проектування комп’ютерно-інтегрованих систем хімічних технологій" - Миронов, Антон Миколайович; Ільченко, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Імітаційне моделювання є одним з найбільш сучасних інструментів навчання та дослідження виробництв, який дозволяє втілювати та перевіряти великий обсяг проектних рішень у пошуках найбільш оптимального. Доцільність його використання перш за все полягає у максимальній наочності процесу проектування та можливості розгляду варіантів без їхнього фізичного втілення. Це означає значне скорочення коштів, потрібних для виконання фізичних експериментів та дослідів, а також радикальне пришвидшення пошуку збалансованих результатів. Завдяки використанню програмного забезпечення UniSim Design є можливим проектування не тільки комплексних імітаційних моделей технологічних схем, але й їхніх окремих ділянок. Особливо важливим для навчальних цілей у цьому контексті є можливість фрагментарного дослідження схеми та автоматизації певних вузлів. Зокрема, найбільш цікавим видається використання логічних та математичних операцій з того функціоналу, який пропонує UniSim Design. Подібні питання у виробничих умовах не тільки можна, але й потрібно вміти вирішувати безвідносно загальної схеми виробництва.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; операції "Рецикл"; проєктування; комплексні імітаційні моделі; програмне забезпечення; UniSim Design; оперативний контроль