Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни "Техногенна та екологічна безпека в умовах виробничо-господарської діяльності" - Гуренко, Ірина Вікторівна (My University, 2023)
Техногенні небезпеки, які проявляються при аваріях чи катастрофах на потенційно-небезпечних об’єктах (далі «ПНО») і об’єктів підвищеної небезпеки (далі «ОПН»), є найбільш небезпечними і містять у собі загрозу для життя і діяльності людини, природного середовища або здатні її створити внаслідок імовірного вибуху, пожежі, затоплення, забруднення навколишнього середовища. Забезпечення безпеки та захисту населення, об’єктів економіки від негативних наслідків надзвичайних ситуацій (далі «НС») різного походження повинно розглядатись як невід'ємна частина державної політики у сфері національної безпеки і державного будівництва, як одна з найбільш важливих функцій діяльності центральних органів державної виконавчої влади. У державі прийнято низку законів, правових та нормативних документів, які забезпечують захист населення і територій в умовах НС техногенного характеру, екологічну безпеку для життєдіяльності нинішнього і майбутнього поколінь, захист життя та здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, атмосферного повітря, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, санітарного та епідемічного благополуччя населення, радіаційної, пожежної безпеки, охорони праці.
Keywords: методичні вказівки; надзвичайні ситуації; захист населення; екологія; навколишнє середовище; довкілля; аварії