Використання Big Data та аналітики у маркетингових рішеннях вітчизняних компаній - Літвиненко, Марія Владиславна; Бородкіна, Катерина Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено застосування технологій Big Data у маркетингових стратегіях українських компаній. Проведено аналіз переваг використання великих даних для оптимізації бізнес-процесів, персоналізації пропозицій та підвищення ефективності рекламних кампаній. Визначено ключові галузі, де Big Data має найбільший вплив, зокрема ритейл, заклади харчування, сферу послуг, нерухомість та виробництво. Також розглянуто особливості використання великих даних для прогнозування споживчих тенденцій, керування запасами та формування цінової політики. Розглянуто практичні кейси застосування Big Data провідними українськими компаніями, такими як Київстар, Fozzy Group та UPG, які використовують аналітику для вдосконалення маркетингових стратегій, управління клієнтським досвідом та підвищення лояльності споживачів. Досліджено механізми впровадження аналітики даних у процеси управління бізнесом, зокрема сегментацію аудиторії, налаштування персоналізованих комунікацій та оптимізацію логістичних процесів. Окрему увагу приділено ролі дата-сайенс алгоритмів у розробці ефективних маркетингових рішень. Особливий акцент зроблено на можливостях для малого та середнього бізнесу, зокрема використанні аналітики маркетплейсів для адаптації продукції під специфічні групи споживачів, а також застосуванні таргетованої реклами на основі поведінкових даних. Наведено приклади успішних маркетингових рішень, які були реалізовані завдяки технологіям Big Data. Проаналізовано основні виклики впровадження Big Data в Україні, включаючи питання захисту персональних даних, модернізації IT-інфраструктури та дефіциту кваліфікованих спеціалістів. Визначено перспективи розвитку технологій Big Data в українських підприємствах, прогнозується зростання їх використання у зв'язку зі зростаючою конкуренцією на ринку. Також розглянуто майбутні тенденції, зокрема впровадження штучного інтелекту та машинного навчання у процес аналізу великих даних. Загалом, використання Big Data стає ключовим фактором успішного розвитку бізнесу в Україні, відкриваючи нові можливості для компаній різного масштабу.

The article examines the application of Big Data technologies in the marketing strategies of Ukrainian companies. The advantages of using Big Data to optimize business processes, personalize offers, and increase the effectiveness of advertising campaigns are analyzed. Key industries where Big Data has the greatest impact are identified, including retail, catering, services, real estate, and manufacturing. The features of using Big Data to forecast consumer trends, manage inventories, and form pricing policies are also considered. Practical cases of Big Data application by leading Ukrainian companies, such as Kyivstar, Fozzy Group, and UPG, which use analytics to improve marketing strategies, manage customer experience, and increase consumer loyalty, are considered. Mechanisms for implementing data analytics into business management processes are investigated, including audience segmentation, setting up personalized communications, and optimizing logistics processes. Special attention is paid to the role of data science algorithms in developing effective marketing solutions. Special emphasis is placed on opportunities for small and medium-sized businesses, in particular the use of marketplace analytics to adapt products to specific consumer groups, as well as the use of targeted advertising based on behavioral data. Examples of successful marketing solutions that were implemented thanks to Big Data technologies are given. The main challenges of implementing Big Data in Ukraine are analyzed, including issues of personal data protection, modernization of IT infrastructure and shortage of qualified specialists. The prospects for the development of Big Data technologies in Ukrainian enterprises are determined, and their use is predicted to increase due to growing competition in the market. Future trends are also considered, in particular the introduction of artificial intelligence and machine learning into the process of analyzing big data. In general, the use of Big Data is becoming a key factor in the successful development of business in Ukraine, opening up new opportunities for companies of various scales.
Use of Big Data and analytics in marketing solutions of domestic companies
Keywords: технології Big Data; аналітика даних; маркетингові рішення; великий та малий бізнес; штучний інтелект; Big Data technologies; data analytics; marketing solutions; large and small businesses; artificial intelligence