Отримання дизельного палива з поліпшеними властивостями - Троценко, О. В.; Григоров, Андрій Борисович; Назаров, В. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Відомо, що одним із шляхів підвищення рівня експлуатаційних властивостей дизельних палив є введення до їх складу спеціальних компонентів – присадок. Цей шлях на сьогоднішній день є досить раціональним та економічно доцільним для України, особливо в умовах відсутності якісної нафтової сировини для виробництва палив, що у свою чергу призводить до значної імпортозалежності. Спектр присадок, які використовуються у дизельних паливах, є вельми різноманітним, що вносить певні складності до підбору їх збалансованого пакету, особливо з огляду на їх ефективність та сумісність одна з одною. Дещо спростити цю процедуру можливо за рахунок додавання до дизельних палив поліфункціональних присадок, використанню яких присвячено багато періодичної літератури. Спираючись на актуальність напрямку наукових досліджень, пов’язаного з поліпшенням властивостей дизельного палива, яке виробляється на підприємствах нафтопереробної галузі України, нами було запропоновано використовувати у складі дизельних палив речовину, яка відноситься до класу ароматичних діазосполук та володіє поліфункціональними властивостями. Так, дана присадка додавалася до прямогонної дизельної фракції (240–350 °С) у кількості до 1,0 %, з подальшим дослідженням властивостей отриманої суміші. Дослідження показали, що присадка значно поліпшує низькотемпературні властивості (на -10 °С), сприяє підвищенню густини і віскозності та додатково надає стійкий колір (від жовтого до помаранчевого) дизельному паливу. Отже, може бути використана у складі товарних дизельних палив, с підвищеними експлуатаційними властивостями.

It is known that one of the ways to increase the level of operational properties of diesel fuels is the injection of special components – additives – into their composition. Today this way is a quite rational and economically feasible for Ukraine, especially in the absence of high-quality oil raw materials for the production of fuels, which in turn leads to a significant dependence on imports. The range of additives used in diesel fuels is very diverse, which makes it difficult to select a balanced package, especially considering their effectiveness and compatibility with each other. This procedure can be a bit simplified by adding poly-functional additives to diesel fuel, the use of which is devoted to a lot of periodical literature. Based on the relevance of the direction of scientific research related to improving the properties of diesel fuel, which is produced at the enterprises of the oil refining industry in Ukraine, we proposed to use a substance belonging to the class of aromatic diazocompounds and having polyfunctional properties in the composition of diesel fuels. Thus, this additive was added to a straight-run diesel fraction (240–350 °C) in an amount of up to 1.0%, followed by a study of the properties of the resulting mixture. Studies have shown that the additive significantly improves low-temperature properties (by -10 °C), contributes to an increase in fuel density and viscosity, and additionally gives diesel fuel a stable color (from yellow to orange). Consequently, it can be used in the composition of commercial diesel fuels with improved performance properties.
Obtaining diesel fuel with improved properties
Keywords: дизельне паливо; компаундування; синтез; присадка; діазосполуки; властивості; стабільність; колір; diesel fuel; compounding; synthesis; additive; properties; stability; color