Фізико-хімічні особливості формування скупчень газу щільних колекторів у палеозойських породах західного донбасу - Толстов, Владислав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Актуальність дослідження: сьогодні Україна має всі передумови, щоб проводити більш детальні дослідження нафтогазоносних об’єктів. Зокрема, в районі: Донецьк – Павлоград – Краматорськ – Лисичанськ. В межах вивчаємої площі розміщуються вугільні товщі, що генерують вуглеводневий газ до пластів дрібнозернистих пісковиків палеозойського віку і потребують більш детального розгляду. Мета: вивчити геологічну будову та газоносність в палеозойських породах західної частини Донецької складчастої споруди. Об'єкт дослідження – газоносність палеозойської товщі Донецької складчастої споруди. Предмет дослідження – особливості формування газу щільних колекторів в палеозойських породах Донецької складчастої споруди. Зокрема, ставляться такі задачі досліджень: •перетворення первинної органічної речовини на газ ; • роль вугільних пластів в генерації вуглеводневих газів ; • роль глибинних розломів; • гідравлічний розрив пласта; • скласти схематичну модель газогенерації вугленосних товщ по тріщинах в пласти дрібнозернистих пісковиків.

Relevance of the study: today Ukraine has all the prerequisites to conduct more detailed studies of oil and gas-bearing objects. In particular, in the region: Donetsk – Pavlograd – Kramatorsk – Lysychansk. Within the study area, there are coal seams that generate hydrocarbon gas up to the layers of fine-grained sandstones of the Paleozoic age and require more detailed consideration. Purpose: to study the geological structure and gas content in the Paleozoic rocks of the western part of the Donetsk folded structure The object of the study is the gas content of the Paleozoic stratum of the Donetsk folded structure. The subject of the study is the peculiarities of the gas formation of dense reservoirs in the Paleozoic rocks of the Donetsk folded structure. In particular, the following research tasks are set: transformation of primary organic matter into gas; • the role of coal seams in the generation of hydrocarbon gases; • the role of deep faults; • hydraulic fracturing; • make a schematic model of gas generation of coal-bearing strata along cracks in fine-grained sandstone layers.
Physico-chemical characteristics of the formation of gas clusters of dense collectors in the paleozoy deposits of western donbas
Keywords: фізико-хімічні особливості; скупчення газів; колектори; Палеозойські породи; physico-chemical characteristics; gas clusters; Paleozoic rocks