Аналіз методів ліквідації відкритих нафтових і газових фонтанів - Римчук, Данило Васильович; Цибулько, С. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Мета. У статті комплексно розглянуто види, причини та методи ліквідації відкритих фонтанів. Методика. Літературний огляд відомих технічних рішень при ліквідації відкритих фонтанів. Проаналізовано всі методи ліквідації відкритих газових та нафтових фонтанів. Результати. Стаття знайомить спеціалістів нафтогазової галузі з методами ліквідації газових і нафтових фонтанів. Практична значимість. Наведена схема фонтануючої свердловини, на котрій показані шляхи руху фонтануючого флюїду при різному стані гирла. Запропонована класифікація відкритих газових та нафтових фонтанів. Наукова новизна. Подано стратегії вибору способу ліквідації відкритих газових і нафтових фонтанів.

Purpose. The article comprehensively considers the types, causes and methods of liquidation of open fountains. Methods. А literary review of known technical solutions for the elimination of open fountains. All methods of liquidation of open gas and oil fountains are analyzed.Findings. The principles of estimation of efficiency of machines on cost of a life cycle are offered in the work. Originality. the article informs specialists of the oil and gas industry with the methods of elimination of gas and oil fountains. Practical implications. Тhe scheme of the gushing well, which shows the path of the gushing fluid at different conditions of the mouth. Classification of open gas and oil fountains is carried out Practical implications. Strategies for the elimination of open gas and oil fountains are presented.
Analysis of methods of liquidation of open gas and oil fountains
Keywords: похило спрямована свердловина; гирло; герметизація; directional well; mouth; jamming