Практичний досвід формування екологічної культури школярів через участь в екологічних конкурсах - Філенко, Олеся Миколаївна; Сакун, Антоніна Олегівна; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Босюк, Альона Сергіївна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Рівень екологічної культури визначає вектор розвитку суспільства та залежить від сукупності рівнів екологічної культури кожного члена суспільства. Без формування високого рівня екологічної культури та екологічної свідомості населення розвиток країни у відповідності до концепції сталого розвитку не можливий. Процес формування екологічної культури є складним та триває впродовж всього життя. Заклади освіти та оточення особистості відіграють ключову роль у формуванні екологічної культури. Новизна даної роботи полягає в систематизації процесу організації конкурсів на екологічну тематику та опрацюванні результатів участі школярів з точки зору формування екологічної культури. Актуальність дослідження пов’язана з необхідністю пошуку нових, сучасних методик та способів формування екологічної культури у школярів, які є цікавими для них й відповідають тенденціям молодіжних субкультур. Практичний багаторічний досвід організації та проведення конкурсів на екологічні тематики для школярів дозволив сформулювати основні критерії для успішної реалізації таких заходів. Одним з головних критеріїв є добровільність участі школярів, що є запорукою того, що учасниками стануть виключно ті, кому екологічні проблеми дійсно близькі та хто вже замислюється над збереженням довкілля та має певний рівень екологічної свідомості та екологічної культури. Важливим є також побудова комунікаційної стратегії з використанням соціальних мереж для поширення інформації про конкурс. Конкурс відеоробіт на екологічну тематику є перспективним та сучасним форматом конкурсу, який відповідає молодіжному захопленню та моді фіксувати все на відеокамеру та поширювати у соціальних мережах. Видача сертифікатів (подяк, грамот) окремо директорам закладів освіти, окремо вчителям, які допомагають учням готувати роботи, та окремо учасникам – школярам, не тільки є відзнакою внеску чи шкалою успішності. Наявність сертифікатів може бути використано учасниками для підтвердження цілої групи soft skills (м’яких навичок), наприклад «креативність», «тайм менеджмент», «командна робота», «лідерство» тощо, що може стати у нагоді для школярів – при складані перших академічних резюме чи резюме для пошуку роботи.

The level of ecological culture determines the direction of societal development and depends on each member of society’s level of ecological awareness. Without a high level of ecological culture and environmental awareness among the population, it is not possible for the country to develop in accordance with the concept of sustainable development. The process of forming ecological culture is complex and continues throughout life. Educational institutions and the individual’s environment play a key role in this process. This work is novel in that it systematises the organisation of competitions on environmental topics and the processing of schoolchildren’s participation results from the perspective of ecological culture formation. The study’s relevance lies in the need to find modern, engaging methods of forming ecological culture in schoolchildren that correspond to youth subculture trends. Our many years of practical experience in organising and conducting environmental competitions for schoolchildren have enabled us to formulate the main criteria for successfully implementing such events. One of the main criteria is voluntary participation, which guarantees that only those with a genuine interest in environmental issues and a certain level of environmental awareness and culture will participate. It is also important to develop a communication strategy that uses social networks to publicise the competition. A competition for video works on environmental topics is a modern and promising format, corresponding to the enthusiasm and fashion among young people to record everything on video and share it on social networks. Certificates (gratitude, diplomas) should be issued separately to principals, teachers who help students prepare works, to participants – schoolchildren. Such certificates is not only a distinction of contribution or success scale. The presence of certificates can be used by participants to confirm a whole group of soft skills, such as “creativity”, “time management”, “teamwork”, “leadership”, etc., which can be useful for schoolchildren when compiling their first CV or resume.
Practical experience in forming the environmental culture of schoolchildren through participation in environmental competitions
Keywords: екологічна культура; екологічна свідомість; освіта задля сталого розвитку; екологічна компетенція; конкурс; ecological culture; ecological awareness; education for sustainable development; ecological competence; competition