Психологія девіантної поведінки - Ковальова, Ірина Борисівна; Шаполова, Вікторія Валеріївна (ФОП Іванченко І. С., 2025)
Навчальне видання призначено для підготовки до занять з курсу «Психологія девіантної поведінки» та активізації самостійної роботи студентів закладів вищої освіти із спеціальності психологія, соціальна робота та консультування. Психологія девіантної поведінки – це міждисциплінарна галузь наукового знання, що вивчає механізми виникнення, формування динаміки і відхилень від норм поведінки, а також способи і методи їх корекції і психотерапії. Ця дисципліна є на стику клінічної психології, психіатрії, соціології. Саме тому вона потребує знань і навиків у цих галузях. Визначення поняття «девіантна поведінка» неможливе без розгляду сутності й ролі соціальних норм поведінки сучасної людини в різних соціальних групах і культурах. Методичні вказівки складаються з інформативної частини – викладу питань, сконцентрованих на базових категоріях і поняттях, наведені теми і анансований огляд лекційного матеріалу, практичних питань для обговорення на практичних заняттях. Представлено завдання для самостійної роботи, тестові завдання для поточного контролю, питання до іспиту, а також рекомендовані джерела інформації до вивчення курсу «Психологія девіантної поведінки». Призначено для студентів НТУ «ХПІ» зі спеціальності психологія, соціальна робота.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; девіантна поведінка; психологія девіантної поведінки; соціальна особистість; соматично хворі