Екологічна безпека та війна в Україні - Berezutskyi, Viacheslav (Zenodo, 2025)
Повномасштабна війна в Україні, розв’язана Росією, триває вже понад три роки. Вона спричинила величезні руйнування міст і селищ, призвела до загибелі людей і тварин, змінила навколишнє середовище та значно погіршила умови життя. Внаслідок військових дій відбувається деградація всіх складових біосфери, а її наслідки ще довгі роки впливатимуть не лише на Україну та її мешканців, а й на всю планету загалом. У дослідженні розглянуто заходи уряду України щодо реалізації концепції сталого розвитку природного середовища як у довоєнний період, так і в умовах військового часу. Виконано аналіз впливу військових дій на основі даних з наукових статей, офіційних звітів, аналітичних матеріалів та інформації з інтернет-джерел. Встановлено, що війна має руйнівний вплив на всі природні компоненти – повітря, ґрунти та водні ресурси. Розглянуто руйнівні наслідки використання вибухових речовин, що спричиняють забруднення ґрунтів важкими металами та токсичними сполуками. Це, своєю чергою, негативно впливає на здоров’я населення, підвищуючи ризики захворювань дихальних шляхів і серцево-судинної системи. У дослідженні зроблено висновки та наведено рекомендації щодо першочергових заходів для зменшення негативного впливу війни на довкілля. Запропоновано механізми міжнародного співробітництва для екологічного відновлення України, включаючи залучення фінансування та експертної підтримки з боку міжнародних організацій. Відзначено необхідність запровадження комплексних державних програм із реабілітації природних ресурсів і відновлення екосистем. Окрему увагу приділено проблемі водопостачання. Руйнування систем водопостачання та каналізації створює загрозу санітарно-епідеміологічній безпеці населення. Особливої актуальності набуває розробка мобільних технологічних установок для очищення та знезараження води. Таким чином, війна завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу, наслідки якої триватимуть десятиліттями. Тому вже сьогодні необхідно розробляти та впроваджувати стратегії екологічного відновлення, що сприятиме збереженню довкілля та відновленню сталого розвитку країни.

The full-scale war in Ukraine, initiated by Russia, has been ongoing for more than three years. It has caused immense destruction of cities and settlements, led to the loss of human and animal lives, altered the environment, and significantly worsened living conditions. As a result of military actions, all components of the biosphere are undergoing degradation, and the consequences will affect not only Ukraine and its inhabitants but also the entire planet for many years to come. This study examines the measures taken by the Ukrainian government to implement the concept of sustainable environmental development both before and during wartime. The analysis of the impact of military actions is based on data from scientific articles, official reports, analytical materials, and online sources. It has been established that the war has a devastating effect on all natural components—air, soil, and water resources. The research highlights the destructive impact of explosive materials, which lead to soil contamination with heavy metals and toxic compounds. This, in turn, negatively affects public health, increasing the risks of respiratory and cardiovascular diseases. The study provides conclusions and recommendations on priority actions to mitigate the war's negative environmental impact. Mechanisms of international cooperation for Ukraine’s ecological restoration are proposed, including financial support and expert assistance from international organizations. The need to implement comprehensive state programs for rehabilitating natural resources and restoring ecosystems is emphasized. Special attention is given to water supply issues. The destruction of water supply and sewage systems poses a threat to the sanitary and epidemiological safety of the population. The development of mobile technological units for water purification and disinfection is becoming increasingly relevant. Thus, the war causes severe environmental damage, the consequences of which will last for decades. Therefore, it is crucial to develop and implement environmental restoration strategies today, which will contribute to environmental protection and the sustainable recovery of the country.
Environmental safety and war in Ukraine
Keywords: екологічна безпека; війна; стан довкілля; аналіз; негативний вплив; відновлення природних ресурсів; environmental safety; war; environmental conditions; analysis; negative impact; natural resource restoration