Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Автоматизація ливарного виробництва" - Пензєв, Павло Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки вміщують інформацію із проведення лабораторних робіт з дисципліни „Автоматизація ливарного виробництва” для студентів, які навчаються за спеціальностями 131 Прикладна механіка, 136 Металургія. У зв’язку з необхідністю приділення підвищеної уваги до самостійної роботи студентів, методичні вказівки супроводжуються теоретичними поясненнями, відомостями про принципи будови та застосування елементів та систем автоматики, які характерні для ливарних цехів машинобудівної галузі. Матеріал викладено з урахуванням найбільшої практичної спрямованості, включаючи питання математичного оброблення результатів. У кожній лабораторній роботі наведені мета, основні теоретичні положення, методики проведення досліджень і розрахунку експериментальних даних, контрольні запитання. Виконання кожної лабораторної роботи передбачає самостійне ознайомлення з теорією процесу і устаткованням; набуття вміння провести експеримент, оброблювати експериментальні дані і за отриманими результатами зробити правильні висновки. Після ознайомлення з правилами роботи в лабораторії студент з дозволу викладача може приступити до виконання роботи на лабораторному устаткованні. До початку лабораторного заняття студент має підготувати протокол виконання лабораторної роботи.
Keywords: методичні вказівки; електромагнетні реле; реле часу; перевірка термоелектричних термометрів; термометри опору; автоматичне регулювання; автоматичні мости; потенціометри; вимірювання витрати рідин