Аналіз тенденцій впливу параметрів корпусів транспортних засобів спеціального призначення на власні частоти і форми коливань - Грабовський, Андрій Володимирович; Ткачук, Микола Анатолійович; Шуть, Олександр Юрійович; Ліпейко, Андрій Іванович; Цендра, Георгій Вікторович; Шевченко, Андрій Валерійович; Льозний, Олег Сергійович; Мосніцька, Дар'я Валеріївна; Чала, Юлія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У роботі описано підхід до аналізу впливу параметрів корпусів транспортних засобів спеціального призначення на власні частоти і форми коливань. Для цього побудовані параметричні моделі корпусів. У цих корпусах варійованими є їх структура, форма та товщини окремих панелей. У ході дослідження макетів корпусів проаналізовано зміну власних частот і форм коливань корпусів транспортних засобів спеціального призначення. Побудовані моделі дають можливість прогнозувати тенденції зміни власних частот і форм коливань при проектному варіюванні окремих параметрів корпусів Це створює переваги при обґрунтуванні раціональних технічних рішень цих корпусівшляхом цілеспрямованого варіювання окремих параметрів.

The paper describes the approach to the analysis of the influence of the parameters of special purpose vehicles hulls on the natural frequencies and forms of oscillations. For this purpose, parametric models of hulls are constructed. In these hulls, their structure, shape and separate panels thickness are varied. In the course of research of hulls scale models, the change of natural frequencies and forms of fluctuations of special purpose vehicles hulls is investigated. The constructed models make it possible to predict the trends of natural frequencies and forms of oscillations in the design variation of hulls individual parameters. Thus advantages are creating in substantiating rational technical solutions of these hulls by purposeful variation of separate parameters.
Analysis of influence trends of special purpose vehicle hulls parameters on natural frequencies and oscillations forms
Keywords: власні частоти; бойові броньовані машини; транспортні засоби спеціального призначення; форми коливань; бронетранспортери; легкоброньовані машини; зони деформацій; технічні рішення; hull; stress-strain state; oscillations; natural frequency of oscillations; own form of oscillations; special purpose vehicles; finite element analysis; sensitivity