Идентификация подвижной нагрузки для вязко-упругих балок - Янютин, Евгений Григорьевич; Гришакин, В. Т. (НТУ "ХПИ", 2008)
В статті пропонуються засоби розв’язання прямих та обернених задач механіки деформівного твердого тіла на прикладі балок, що перебувають під дією зосередженої рухомої сили. Задачі розглянуті як для балок теорії Кірхгоффа-Лява, так і для балок теорії С. П. Тимошенко. Урахування дисипації енергії коливань здійснено за допомогою моделі Фойгта.

The direct and inverse problems of deformable rigid body mechanics solving methods on example of beams under action of the concentrated mobile force are offered in this article. Problems are considered both for beams of the Khirhgoff theory, and for beams of the Timoshenko theory. The account of fluctuation energy dissipate is carried out by means of Foight model.
Keywords: шарнирно-опертая балка; теория Кирхгоффа-Лява; дифференциальные уравнения; ряды Фурье; преобразования Лапласа; колебания балок; напряжение; деформация