Експериментальний стенд для дослідження локальних умов нестаціонарного теплообміну - Селіхов, Юрій Анатолійович; Миронов, Антон Миколайович; Горбунов, Костянтин Олександрович; Рись, В. Г. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сконструйований експериментальний стенд для дослідження локальних умов нестаціонарного теплообміну при охолодженні високотемпературної поверхні рідиною, що розпилюється: з форсунок різних модифікацій (спрейєрних у тому числі); водоповітряне; пароповітряне; пароводяне; перегрітою рідиною; води із різними концентраціями поверхнево-активних речовин. Аналіз наукових джерел визначив методику досліджень, яка дозволить виконувати дослідження впливу щільності зрошення, температури поверхні, ступеня недогріву рідини, її швидкості та кута натікання на поверхню з урахуванням можливості реалізації зміни визначальних факторів у діапазоні відповідних їх реальних значень у натурних об'єктах енергетики та металургії та завдання вибору методу ідентифікації граничних умов теплообміну. Дослідження інтенсивності теплообміну функції недогріву розпиленої рідини – води з різними концентраціями поверхнево-активних речовин при різних локальних щільностях зрошення і температурах поверхні в наукових публікаціях ми не зустріли. Тому ці дослідження, а також розробка ефективних систем охолодження або визначення теплового стану об'єктів за різних зовнішніх впливів для нас є головними. Для здійснення наміченої нами програми дослідження, крім розробки методики ідентифікації граничних умов теплообміну, виявилося необхідним вирішити низку спеціальних завдань, пов'язаних із визначенням режимних параметрів середовища. До таких належать локальна щільність зрошення і швидкість диспергованого середовища біля поверхні термозонда. Для надійного визначення локальної щільності зрошення, а також визначення дисперсного складу крапель повинен бути використаний лічильно-імпульсний метод, який одержав можливість практичної реалізації в нашій країні. Для визначення локальних умов нестаціонарного теплообміну нами розроблено схему вимірювання ЕРС термоприймачів, встановлених у тілі стрижня термозонда, а також підібрати швидкодіюче цифрове записувальне обладнання. Вирішення зворотного завдання теплопровідності дозволить встановити ступінь впливу практично всіх факторів, зазначених як визначальні.

An experimental setup has been designed to study local conditions of non-stationary heat exchange during cooling of a high-temperature surface with a sprayed liquid: from nozzles of various modifications (including sprayers); water-air; steam-air; steam-water; superheated liquid; water with different concentrations of surfactants. An analysis of scientific sources has determined a research methodology that will allow the study of the influence of irrigation density, surface temperature, degree of liquid underheating, its velocity and angle of flow onto the surface, taking into account the possibility of implementing a change in the determining factors in the range of their corresponding real values in natural energy and metallurgy facilities and the task of selecting a method for identifying the boundary conditions of heat exchange. We have not come across any studies of heat exchange intensity as a function of underheating of sprayed liquid – water with different concentrations of surfactants at different local irrigation densities and surface temperatures in scientific publications. Therefore, these studies, as well as the development of effective cooling systems or determination of the thermal state of objects under various external influences, are of primary importance to us. In order to implement our planned research program, in addition to developing a method for identifying the boundary conditions of heat exchange, it was necessary to solve a number of special problems associated with determining the operating parameters of the cooling medium. These include the local irrigation density and the velocity of the dispersed medium at the surface of the thermal probe. For reliable determination of local irrigation flow rate, as well as determination of the dispersed composition of drops, the pulse counting method, which has the possibility of practical implementation in our country, should be used. To determine local conditions of non-stationary heat exchange, we have developed a scheme for measuring the EMF of temperature detectors installed in the body of the rod of the thermal probe, and also selected high-speed digital recording equipment. The solution of the inverse problem of heat conduction will allow us to establish the degree of influence of practically all factors indicated as determining ones.
Experimental stand for studying local conditions of transient heat transfer
Keywords: експериментальний стенд для дослідження локальних умов нестаціонарного теплообміну; високотемпературна поверхня; розпилена рідина; метод ідентифікації умов теплообміну; сопло щілинної форсунки; змінний набір сопел; кріплення блоку; спеціальний координатний пристрій; регулювальний вентиль; перегріта рідина; випарне охолодження; пароводяна середа; experimental setup for studying local conditions of non-stationary heat exchange; high-temperature surface; sprayed liquid; method of identifying heat exchange conditions; slot nozzle; replaceable set of nozzles; block fastening; special coordinate device; control valve; superheated liquid; evaporative cooling; steam-water medium