Наукова спадщина професора Віктора Львовича Кірпічова - Радогуз, Сергій Анатолійович (ІВЦ "Видавництво "Політехніка", 2016)
У роботі проаналізовано науковий доробок професора В. Л. Кирпичова. Було виявлено значну диверсифікацію наукових робіт вченого, що засвідчило різнобічність особистості видатного науковця. Доведено, що, незважаючи на розпорошеність наукових інтересів, наукові студії В. Л. Кирпичова мали переважно піонерний характер. Опрацювання, систематизація та наукометричний аналіз доробку В. Л. Кирпичова дозволили встановити, що періоди високої організаційної активності співпадали із застійними явищами в науковій роботі. Проведена робота підтвердила гіпотезу, що в умовах напруженої організаторської роботи, вченому не залишалося достатньо часу на проведення власне наукових студій. Періоди високої організаційної активності збігалися із "затишшям" в науковій роботі і vise versa. Саме значне навантаження, пов'язане із адміністративною роботою, викликане безпрецедентним явищем, коли по суті одна особа займалася організацією трьох вищих навчальних закладів, не дало вченому можливості більш повно реалізуватися на ниві науки. Хоча його наукові студії свідчать про значний науковий потенціал цієї видатної особистості. Наукові ідеї В. Л. Кирпичова знайшли своє продовження в роботах його учнів та послідовників – А. К. Зайцева, С. П. Тимошенка, К. Е. Реріха, М. В. Кирпичова, М. М. Савіна та інших.

The scientific heritage of Professor Viktor Kirpichev was analyzed. A significant diversification of the scientist scientific interests was founded. That indicates his huge versatility. It is also proved that, despite the diversity of scientific interests, Viktor Kirpichev’s researches have mostly innovative character. Viktor Kirpichev’s papers processing, systematization and analyzing revealed that periods of high organizational activity coincided with stagnation in scientific work. That has confirmed the hypothesis that due to his intense organizational work, the scientist had not had enough time to conduct some researches. That’s why periods of high organizational activity coincided with stagnation in scientific work and vise versa. It was a huge administrative work caused by an unprecedented phenomenon, when in fact one person involved in the organization of three higher education institutions did not allow the scientist fully realized in the science field. Despite this the conducted researches show a significant scientific potential of this outstanding personality. Viktor Kirpichev’s scientific ideas have been continued in the works of his disciples and followers – A. Zaitsev, S. Tymoshenko, K. Roerich, M. Kirpichev , M. Savin and others.
Professor Victor L. Kirpichev’s scientific heritage
Keywords: історія НТУ "ХПІ"; Харківський практичний технологічний інститут; Кирпичов Віктор Львович; історія науки; вища технічна освіта; прикладна механіка; опір матеріалів; Kirpichev Viktor; science history; higher technical school history; applied mechanic history; strength of material