Контроль витрат в системі аналітичного забезпечення управління підприємством - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Жадан, Тетяна Андріївна; Жук, Єгор Андрійович; Головенко, Марія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Визначено зміст управління витратами, що ґрунтується на сучасних наукових підходах до його організації. Визначено елементи системи контролю витрат. Надано визначення поняття та класифікація трансакційних витрат підприємств роздрібної торгівлі фармацевтичними товарами. Складовими організаційно-методичного забезпечення внутрішнього контролю трансакційних витрат підприємства є: організація бухгалтерського обліку трансакційних витрат; збір інформації про трансакційні витрати підприємства; накопичення та збереження інформації про трансакційні витрати підприємства;розрахунок показників оцінки трансакційних витрат підприємства та їх аналіз; розроблення та вибір форми подання результатів контролю трансакційних витрат підприємства; визначення напрямів використання результатів контролю трансакційних витрат підприємства; прийняття управлінських рішень за результатами контролю.

The content of cost management based on modern scientific approaches to its organization was determined. In article was emphasized on the elements of the cost control system. The definition of the concept and classification of transaction costs of pharmaceutical retailers are given. Оrganizational and methodological support of internal control of the company's transaction costs includes: organization of accounting of transaction costs, gathering of information on the transaction costs of the enterprise; accumulation and storage of information about the transaction costs of the enterprise; produce indicators for assessing the transaction costs of the enterprise and their analysis; selection of the form of presentation of the results of control of transaction costs of the enterprise, allocation of the directions of use of the results of control of transaction costs of the enterprise; making management decisions based on the results of control.
Cost control in the system of analytical support of enterprise management
Keywords: витрати; управління підприємством; внутрішній контроль; етапи внутрішнього контролю витрат; трансакційні витрати; cost; transaction costs; control; internal control; subjects of internal control; stages of internal cost control