Методичні вказівки "Основи програмування мовою С++. Використання алгоритмів сортування" до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Основи інформаційних технологій" - Тверитникова, Олена Євгенівна; Дроздова, Тетяна Василівна; Крилова, Вікторія Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розвиток сучасних технологій неможливо без використання комп’ютерної техніки та програмного забезпечення. Підготовка фахівців в області автоматики, вимірювальної та медичної техніки вимагає великих знань і навичок володіння обчислювальною технікою, а так само знання основ алгоритмізації та програмування на мовах високого рівня таких як С/С ++. Важливим етапом засвоєння мови С++ є вивчення алгоритмів обробки даних, зокрема методів сортування, які є фундаментальною складовою більшості програмних систем. Алгоритми сортування застосовуються у завданнях пошуку, оптимізації, аналізу даних, побудови баз даних та численних інженерних і наукових розрахунках. Розуміння принципів їх побудови та реалізації дозволяє студентам не лише набувати практичних навичок програмування, але й формувати алгоритмічне мислення, необхідне для вирішення складних професійних завдань. У методичних вказівках детально і доступно розглянуті синтаксис, семантика і техніка програмування на мові С++ з використанням алгоритмів сортування даних. Описано всі етапи проектування програм, наведені докладні коментарі програмного коду, проаналізовані результати обчислень, показані типові проблеми та шляхи їх вирішення. Велика увага приділяється алгоритмам ініціалізації, пошуку, сортування та прикладам розв’язання задач з використанням різних методів та алгоритмів сортування масивів даних. Наведено індивідуальні завдання для виконання практичних та лабораторних робіт, завдання для самостійного вивчення основ алгоритмізації та програмування на мові С++. Методичні вказівки мають на меті формування у студентів системного підходу до програмування, що є невід’ємною складовою підготовки кваліфікованих інженерів у галузі інформаційно-вимірювальних технологій.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; основи програмування мовою С++; алгоритми сортування; основи інформаційних технологій; інформаційно-вимірювальні технології