Методичні вказівки до проведення виробничої практики - Корольов, Роман Володимирович; Ткачов, Андрій Михайлович; Гаврилова, Алла Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Виробнича практика, яка проводиться для бакалаврів денної та заочної форм навчання за спеціальностями 125 (F5) “Кібербезпека та захист інформації”, 256 (K3) “Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності) ” та 257 (K4) “Управління інформаційною безпекою”, входить до складу профільних дисциплін та повинна проходити у строки, які встановлені в графіку навчального процесу. Для взаємоповʹязування початку навчання за спеціальностями з практичною реалізацією призначено виробничу практику. Виробнича практика, яка проводиться на третьому курсі та другому році навчання на базі молодшого спеціаліста, є зовнішньою і призначена для ознайомлення студентів із вирішенням завдань за прикладними питаннями вивчених профільних дисциплін стосовно реалізації основних процесів захисту інформації щодо баз практики, якими можуть виступати виробничі та невиробничі об’єкти економічної діяльності України. За результатами проходження виробничої практики формується взаємозв’язок між теорією та практикою дисциплін, що викладалися на першому, другому та третьому курсах з питань методів аналізу протидії сучасним гібридним атакам, оцінки поточного рівня безпеки та вибору механізмів протидії при дослідженні стану предметної області на базі практики, аналізу інфраструктури мережі, технічних засобів комплексної системи захисту інформації, можливості її удосконалення в умовах дії сучасних загроз. За виробничою практикою в методичних рекомендаціях вказані організаційні, змістовні та звітні аспекти реалізації досягнення мети практики.
Keywords: методичні вказівки; виробнича практика; кібербезпека; захист інформації; національна безпека; управління інформаційною безпекою