Особливості механіки різання матеріалів, зміцнених холодною деформацією - Посвятенко, Е. К.; Посвятенко, Н. І.; Будяк, Р. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
Встановлено, що наріст, який виникає при різанні металевих матеріалів, має виключно деформаційну природу. Визначено, що основним способом управління наростоутворенням є по-переднє холодне деформаційне зміцнення оброблюваного матеріалу. Запропоновано схему взаємозв’язку явищ при різання металу, зміцненого холодною деформацією. Отримані результати можуть бути використані у процесах виготовлення деталей типу гільз із високим рівнем службових властивостей.

It is shown that the outgrowth arising at cutting of metal materials, has exclusively deformation nature. It is defined that the main way of management of formation of an outgrowth is cold deformation hardening of a processed material. It is offered the scheme of interrelation of the phenomena when cutting the metal strengthened by cold deformation. The received results can be used in processes of manufacturing of details such as sleeves with high level of office properties.
Keywords: наріст; стан напружено-деформований; сталь; усадка стружки; елемент деформуючий; шорсткість