Моделювання розвитку складних ієрархічних виробничих систем на засадах процесно-функціонального менеджменту - Манойленко, Олександр Володимирович; Сергієнко, Олена Андріанівна; Касьмін, Денис Сергійович (Видавничий дім "Інжек", 2019)
У роботі запропоновано інструментарій дослідження розвитку складних ієрархічних виробничих систем на засадах процесно-функціонального менеджменту як складного та нелінійного активного процесу переходу підприємства в новий якісний стан. Цей перехід відбувається за рахунок змін в організації бізнес-процесів, спрямованих на підвищення результативності використання фінансово-економічних ресурсів підприємства, у результаті чого забезпечується соціально-економічна ефективність його діяльності та стабільність щодо впливу внутрішніх та зовнішніх загроз. Запропоновано модель оцінювання рівня мобілізації ресурсів стосовно процесно-функціональних змін складних ієрархічних систем як сукупної інтегральної оцінки, обумовленої рівнем організації бізнес-процесів та швидкістю їх мобілізації щодо сприйняття можливих змін, які забезпечують реалізацію прогресивних управлінсько-процесних перетворень. Як математичний інструментарій прогнозування рівня мобілізації ресурсів складних ієрархічних систем до управлінсько-процесних перетворень використано апарат нейронних мереж на основі побудови узагальнено-регресійної моделі персептрона для розробки превентивних попереджуючих управлінських заходів. Розраховано інтегральні показники інтенсивності управлінсько-процесних перетворень складних ієрархічних виробничих систем, які засновані на оцінюванні відповідних часткових показників, що характеризують фактори внутрішнього середовища підприємства, інтегральних індексів з процесної та функціональної складових та агрегованого сукупного індексу, а також наведено матричне позиціонування складних ієрархічних систем залежно від інтенсивності перетворень за функціональними та процесними складовими в певних діапазонах змін. Запропоновано алгоритм координації заходів з управлінсько-процесних перетворень складних ієрархічних систем, які забезпечують ефективність і гнучкість системи управління в цілому та дозволяють сформувати пропозиції щодо координації управлінських дій у процесі перетворень на засадах процесно-функціонального менеджменту.

The publication proposes an instrumentarium for studying the development of complex hierarchical production systems based on process-functional management as a complex and non-linear active process of the enterprise’s transition of to a new qualitative status. This transition comes at the expense of changes in the organization of business processes aimed at improving the efficiency of use of the financial-economic resources of enterprise, resulting in socio-economic efficiency of its activities and stability regarding the impact of internal and external threats. A model of evaluating the level of resource mobilization relative to the process-functional changes in the complex hierarchical systems as a cumulative integrated assessment, has been proposed, based on the level of business processes organization and the speed at which they are mobilized in connection with the perception of possible changes that ensure the implementation of progressive management-process transformations. As a mathematical instrumentarium for predicting the level of mobilization of resources of complex hierarchical systems in relation to management-process transformations, the apparatus of neural networks is used, based on construction of a generalized regression model of perseptron to develop preventive preventive management measures. Integrated indicators of the intensity of management-process transformations of complex hierarchical production systems, which are based on the assessment of relevant partial indicators that characterize the factors of the internal environment of enterprise, integrated indices of the process and functional components and the aggregated total index, are calculated. A matrix positioning of complex hierarchical systems, depending on the intensity of transformations of the functional and process components in certain ranges of changes, is provided. The authors propose an algorithm for coordinating the measures for the management-process transformations of complex hierarchical systems that ensure the efficiency and flexibility of the management system as a whole and allow for proposals as to coordination of managerial actions in the transformation process based on process-functional management.
Modeling the Development of Complex Hierarchical Production Systems Based on Process-Functional Management
Keywords: управлінсько-процесні перетворення; мобілізація ресурсів; економічна діяльність; фінансові ресурси; координація; управлінські інновації; позиціонування; complex hierarchical systems; production systems; process-functional management; modeling; management-process transformation; resource mobilization; development intensity; coordination; management innovations; positioning