Економічні та етичні пріоритети управлінського консалтингу при сталому розвитку - Лінькова, Олена Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Виділено основні причини підвищення попиту на реалізацію концепції сталого розвитку в Україні: підвищені очікування суспільства щодо етично та екологічно відповідальної поведінки для створення більш стійкого майбутнього; досвід взаємодії з іншими країнами під час війни демонструє потребу узгодження законодавства України з законодавством Європейського Союзу; зміна клімату вимагає запровадження екологічно чистих технологій; економіка знань дозволяє підвищити ефективність використання ресурсів. Аналіз наукових робіт з питань етики бізнесу показав потребу трансформації системи менеджменту для запровадження концепції сталого розвитку бізнесу. Вивчення успішних методів сталого розвитку стало базою для обґрунтування ролі компаній з управлінського консалтингу в цьому процесі. В статті наведено тренди розвитку управлінського консалтингу: впровадження цифрових технологій для покращення ефективності роботи; зміна ролі консультантів на партнерів бізнесу для досягнення цілей; спеціалізація на певних галузях для використання експертизи; вихід на міжнародний ринок для використання нових можливостей; зростання ролі екологічної та соціальної відповідальності; розвиток онлайн-консалтингу та використання гнучких методик управління проектами для підвищення адаптивності для клієнтів; використання штучного інтелекту для автоматизації задач; управління змінами для адаптації до нових викликів з мінімізацією ризиків; розвиток екосистем для зростання цінності послуг. Досліджено особливості ринку управлінського консалтингу в Україні: усвідомлення менеджерами важливості використання консалтингових послуг; зростання попиту під час війни на швидке відновлення, реновації та зростання; зміна фокусу попиту на послуги адаптації до нових умов ведення бізнесу. Систематизовано пріоритети при сталому розвитку бізнесу: економічні: довгострокова стійкість; ефективність використання ресурсів; інвестування екологічних і соціальних інновацій; етичні: повага до прав усіх людей; прагнення організації до створення більш справедливого суспільства; соціальна згуртованість та підтримка здорових громад; соціальна відповідальність компанії за вплив на суспільство; соціальні інвестиції. Класифіковано пріоритети клієнтів управлінського консалтингу при реалізації концепції сталого розвитку: за часом отримання результату: поточні комерційні; довгострокові іміджеві; за клієнтами консалтингової компанії: комерційні (не комерційні) організації; державні установи. Сформовано концептуальну модель трансформації системи управління сталим розвитком клієнтів консалтингових компаній на основі базових компонентів: ідея, цінності, команда. Цінності бізнесу з управлінського консалтингу в Україні: запровадження довгострокового підходу у повсякдення бізнесу, через розробку локальних рішень, проєктів, створення сприятливих умов для інвесторів через посилення підтримки інвестування в сталий розвиток; виявлення неефективності, оптимізація бізнес-процесів; розробка стратегій розвитку, ефективне управління ризиками; розвиток корпоративної культури, управління змінами; зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, мобілізація капіталу в інвестиції, спрямовані на вимірюваний позитивний соціальний, економічний, екологічний вплив поряд з фінансовим прибутком, ідентифікація нових трендів. В роботі автором структуровано переваги використання управлінського консалтингу при трансформації системи управління організацією: доступ до глобальних ресурсів, світового досвіду та знань через входження до міжнародних мереж, досвід роботи з міжнародними клієнтами, використання нових технологій, висококваліфіковані кадри, доступ до талановитих людей, зростаюча конкуренція та підвищення якості, кваліфікована допомога консультантів менеджерам. Запровадження підприємствами трансформаційного управління забезпечує: довготривалу життєздатність за рахунок створення економічних цінностей і зниження ризиків; глобальне узгодження через інтеграцію принципів сталого розвитку в корпоративні зусилля; соціальну стабільність і лояльність клієнтів через довіру зацікавлених сторін інвесторам з соціально відповідальних фондів. Зазначено питання для проведення подальших досліджень: моделювання екосистем на основі компаній з управлінського консалтингу.

The main reasons for the increase in demand for the implementation of the concept of sustainable development in Ukraine are highlighted: increased expectations of society regarding ethically and ecologically responsible behavior to create a more sustainable future; the experience of interaction with other countries during the war demonstrates the need to harmonize the legislation of Ukraine with the legislation of the European Union; climate change requires the introduction of environmentally friendly technologies; knowledge economy allows to increase the efficiency of the use of resources. The analysis of scientific works on business ethics showed the need to transform the management system to introduce the concept of sustainable business development. The study of successful methods of sustainable development became the basis for substantiating the role of management consulting companies in this process. The article shows trends in the development of management consulting: implementation of digital technologies to improve work efficiency; changing the role of consultants to business partners to achieve goals; specialization in certain fields for the use of expertise; entering the international market to use new opportunities; growing role of environmental and social responsibility; development of online consulting and use of flexible project management techniques to increase adaptability for clients; use of artificial intelligence to automate tasks; change management to adapt to new challenges with risk minimization; development of ecosystems to increase the value of services. Peculiarities of the management consulting market in Ukraine were studied: managers' awareness of the importance of using consulting services; increased wartime demand for rapid recovery, renovation, and growth; changing the focus of demand for adaptation services to new business conditions. Priorities for sustainable business development are systematized: economic: long-term sustainability; efficiency of resource use; investing in environmental and social innovations; ethical: respect for the rights of all people; the organization's desire to create a fairer society; social cohesion and support of healthy communities; the company's social responsibility for impact on society; social investments. The priorities of management consulting clients in the implementation of the concept of sustainable development are classified: by the time of obtaining the result: current commercial; long-term image; by clients of the consulting company: commercial (non-commercial) organizations; State institutions. A conceptual model of the transformation of the management system for the sustainable development of clients of consulting companies was formed based on the basic components: idea, values, team. Values of management consulting business in Ukraine: introduction of a long-term approach in everyday business, through the development of local solutions, projects, creation of favorable conditions for investors through increased support for investing in sustainable development; detection of inefficiency, optimization of business processes; development of development strategies, effective risk management; development of corporate culture, change management; reducing the negative impact on the environment, capital mobilization in investments aimed at measurable positive social, economic, environmental impact along with financial profit, identification of new trends. In the author's work, the advantages of using management consulting in the transformation of the organization's management system are structured: access to global resources, global experience and knowledge through entering international networks, experience working with international clients, the use of new technologies, highly qualified personnel, access to talented people, growing competition and quality improvement, qualified assistance of consultants to managers. The introduction of transformational management by enterprises ensures: long-term viability due to the creation of economic values and reduction of risks; global alignment through the integration of sustainable development principles into corporate efforts; social stability and customer loyalty through the trust of stakeholders in investors from socially responsible funds. An issue for further research is indicated: ecosystem modeling based on management consulting companies.
Economic and ethical priorities of management consulting in sustainable development
Keywords: сталий розвиток; етика; управлінський консалтинг; пріоритети; екологічний менеджмент; зацікавлені сторони; sustainability; ethics; management consulting; priorities; environmental management; stakeholders