Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Екологічні засади сталого розвитку країни" - Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Грибенюк, Владислав Євгенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Самостійна робота здобувачів базується на принципах розвиваючого навчання, відбувається без безпосередньої участі викладача, але під його керівництвом. У процесі самостійної роботи реалізується основна функція навчального процесу – одержання здобувачем максимального обсягу знань, їх закріплення і перетворення у стійкі вміння і навички. Сталий розвиток полягає в збалансованому розвитку економічного, соціального та екологічного компонентів. Основною метою сталого розвитку є збереження людства, а завданнями – збереження умов існування екосистем і біосфери. Сталий розвиток – це модель розвитку суспільства, спрямованого на задоволення людських потреб з одночасним забезпеченням сталості довкілля. Дисципліна «Екологічні засади сталого розвитку країни» є важливою при підготовці здобувачів третього освітнього рівня в сфері екології, адже дозволяє здобувачам набути знань та вмінь в сфері імплементації концепції сталого розвитку на різних рівнях у свої наукові дослідження та повсякденну діяльність.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; сталий розвиток; екологічні засади сталого розвитку; екологія; глобалізація