Збалансована система обліку та адміністрування податків як основний чинник легкості ведення бізнесу в країнах світу - Линник, Олена Іванівна (Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського, 2018)
Збалансована система оподаткування повинна стимулювати господарську і підприємницьку ініціативу, бути простою і зрозумілою для всіх громадян держави, забезпечувати ефективність процесу стягнення податків. Оцінка податкової системи держави може бути зроблена на основі декількох міжнародних рейтингів. У статті наведена характеристика найбільш впливових рейтингів, що проводить Світовий банк і аудиторська компанія PwC. Досліджується місце України у рейтингах Doing Business 2018 та Paying Taxes 2018. Стверджується, що за рейтингом легкості сплати податків позиція України за рік покращилася майже вдвічі – на 41 відсотковий пункт. Вказуються фактори, які призвели до зазначеного результату і можливі заходи, які можуть поліпшити його в наступному році.

A balanced taxation system should stimulate economic and entrepreneurial initiative, be simple and understandable for all citizens of the state, ensure the effectiveness of the process of collecting taxes. Assessment of the tax system of the state can be carried out on the basis of several international ratings. The article provides a description of the most influential ratings, conducted by the World Bank and the audit company PwC. The place of Ukraine in the rating of Doing Business 2018 and Paying Taxes 2018 is being investigated. It is alleged that according to the rating of ease of payment of taxes, Ukraine's position for the year has almost doubled – by 41 percentage points. The factors that led to the marked result and possible measures that can improve it in the next year are indicated.
Balanced system of accounting and administration of taxes as the basic factor of easy management of business in the countries of the world
Keywords: податкова система; облік; адміністрування; рейтинг; податки; бізнес; tax system; accounting; administration; rating; taxes; business