Механічні властивості твердих розчинів PbTe–PbSe - Водоріз, Ольга Станіславівна; Рогачова, Олена Іванівна (Львівський національний університет ім. Івана Франка, 2008)
Одержано залежність мікротвердості твердих розчинів на основі телуриду свинцю у напівпровідниковій системі PbTe–PbSe від складу в інтервалі концентрацій 0-3 мол.% PbSe. Дослідження проведено за кімнатної температури на полікристалічних зразках після трьох типів термообробки. Виявлено концентраційні аномалії в інтервалі 0,5–1,2% PbSe і з'ясовано, що підвищення температури відпалу не змінює загального характеру залежності. Наявність концентраційних аномалій пов'язують з критичними явищами, що супроводжують перехід від розчинених до концентрованих твердих розчинів.

The microhardness dependence of solid solutions on the basis of lead telluride in PbTe–PbSe semiconductor system on composition in the concentration range 0-3 mol.% PbSe was obtained. The investigation was conducted on the polycrystalline samples after three thermal treatment types at the room temperature. The concentration anomalies were detected in the range 0,5-1,2% PbSe and it was established that the annealing temperature increase did not change the general dependence character. The presence of concentration anomalies is connected with the critical phenomena accompanying the transition from diluted to concentrated solid solutions.
Mechanical properties of PbTe–PbSe solid solutions
Keywords: мікротвердість; склад; термічна обробка; критичні явища; microhardness; composition; heat treatment; critical phenomena