Моделювання та оптимізація процесу біотехнологічної переетерифікації жирових систем з використанням Lipozyme TL IM - Близнюк, Ольга Миколаївна; Осецький, О. І.; Мінухін, В. В.; Бєлінська, Анна Павлівна; Масалітіна, Наталія Юріївна; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Бєлих, Ірина Анатоліївна; Школьнікова, Тетяна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Об’єктом дослідження в роботі є моделювання та оптимізація процесу біотехнологічної переетерифікації жирових систем за допомогою іммобілізованого ферментного препарату Lipozyme TL IM. В роботі вирішено задачу активації ферментного препарату за допомогою зволоження водним розчином гідрокарбонату натрію з рН 7,4…7,7 (3 % мас.). Отримані результати дозволяють мінімізувати тривалість процесу переетерифікації з одночасним отриманням високоякісного продукту. Запропонована обробка ферментного препарату дозволяє знизити тривалість процесу біопереетерифікації в модельній жировій суміші (пальмовий стеарин, кокосова та соєва олії у співвідношенні 1 : 1 : 1 відповідно) до 3,5…3,7 год. В результаті одержано продукт з високими якісними показниками – кислотним (до 0,26 мг КОН/г), пероксидним (до 0,60 ммоль ½ О /кг) та анізидиновим (1,70 у.о.) числами. Отримані дані пояснюються тим, що для ефективного біокаталізу ліполітичним ферментам як білковим молекулам, є необхідним існування двох фаз – ліпідної і водної, це забезпечується обґрунтованими в дослідженні параметрами активації. Особливістю отриманих результатів є можливість активації ферментного препарату, яку в промислових умовах не передбачено через загрозу гідролітичних процесів сировини і готової продукції, що призводить до погіршення якості готового продукту. Результати досліджень дозволяють мінімізувати гідролітичні процеси в жировій системі під час переетерифікації з одночасним підвищенням ефективності процесу. З практичної точки зору виявлений механізм активації дозволяє корегування умов обробки ферментного препарату в технології переетерифікації жирових систем. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість удосконалення типового технологічного процесу переетерифікації жирів.

The object of research in the work is the modeling and optimization of the process of biotechnological transesterification of fatty systems using the immobilized enzyme preparation Lipozyme TL IM. The study addresses the activation of the enzyme preparation by moistening it with an aqueous solution of sodium bicarbonate with a pH of 7.4–7.7 (3% mass). The obtained results minimize the duration of the interesterification process while ensuring the production of a high-quality product. The proposed treatment of the enzyme preparation reduces the duration of the biotechnological interesterification process in a model fat mixture (palm stearin, coconut, and soybean oils in a 1:1:1 ratio) to 3.5–3.7 hours. As a result, a product with high-quality indicators is obtained, including acid value (up to 0.26 mg KOH/g), peroxide value (up to 0.60 mmol ½ O/kg), and anisidine value (1.70 units). These results are explained by the necessity of two phases—lipid and aqueous—for effective biocatalysis by lipolytic enzymes as protein molecules, achieved through the activation parameters substantiated in the study. A unique feature of the obtained results is the ability to activate the enzyme preparation, which is typically not provided under industrial conditions due to the risk of hydrolytic processes in raw materials and finished products, leading to a decline in product quality. The findings of the study minimize hydrolytic processes in the fat system during interesterification while simultaneously increasing process efficiency. From a practical perspective, the discovered activation mechanism allows for the adjustment of enzyme preparation treatment conditions in fat interesterification technology. An applied aspect of this scientific result is the potential improvement of the standard technological process of fat interesterification.
Modeling and optimization of the process of biotechnological transesterification of fatty systems using Lipozyme TL IM
Keywords: біотехнологічна переетерифікація; моделювання та оптимізація; іммобілізований ферментний препарат; тривалість переетерифікації; показники якості переетерифікованого жиру; biotechnological transesterification; modeling and optimization; immobilized enzyme preparation; transesterification duration; quality indicators of transesterified fat