Дослідження впливу фосфатів кальцію на ТКЛР біосумісних стекол системи Na₂O–CaO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ - Саввова, Оксана Вікторівна; Бабіч, Олена Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2011)
В статті досліджено вплив кристалізаційної здатності стекол системи Na₂O–CaO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ на їх ТКЛР. Визначено, що для забезпечення високих експлуатаційних характеристик ситалів для кісткового ендопротезування на основі дослідних стекол необхідною умовою є забезпечення їх ТКЛР в межах 86 – 98·10⁻⁷ град⁻¹, зокрема, за рахунок кристалізації гідроксіапатиту.

In article influence of crystallization abilities of glasses in system Na₂O–CaO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ on them CTE is investigated. It is defined, that for maintenance of high operational characteristics of vitreous ceramic materials for bone endoprosthetics on the basis of research glasses a necessary condition is their CTE maintenance in limits 86 – 98·10⁻⁷ °C⁻¹, in particular, at the expense of gidroxyapatite crystallization.
Keywords: медецина; лікування; ендопротезування кісткове; характеристики експлуатаційні; властивості термічні; ситали; кристалізація; гідроксіапатит