До побудови зони відчуження для системи об'єктів - Клименко, Вісс. Гр. (НТУ "ХПІ", 2008)
В багатьох задачах конструкторського проектування, пов`язаних із розміщенням об`єктів (компактів), доводиться вже на стадії прийняття рішення, або ж на стадії формалізації цих задач враховувати, що ці об’єкти є джерелами ризиків (становлять загрозу суміжним об’єктам). Тобто в цих задачах фактичними об’єктами розміщення є їх зони відчуження, побудова яких виділяється в окрему задачу. В даній роботі пропонується (для деякого класу функцій ризиків) загальний підхід до побудови зони відчуження опуклих компактів та їх систем. В статті наведені конкретні ілюстративні приклади.

In many tasks of constructor’s design related to placing of objects (compacts), it is necessary to take into consideration already on the stage of decision-making or on the stage of formalization of these tasks that these objects are the sources of risks (make a threat to contiguous objects). That is in these tasks the actual objects of placing are their areas of alienation, the construction of which is selected to separate task. In this work the general approach is offered (for some class of risk functions) to the construction of area of alienation of convex compacts and their systems. In the paper concrete illustrative examples are exemplified.
Keywords: простір точково-векторний; область Діріхле; компакт; функція нормальна