Участь православного духовенста Харківської єпархії в організації заходів щодо увічнення пам'яті загиблих воїнів під час Першої світової війни - Телуха, Світлана Степанівна (НТУ "ХПІ", 2008)
Стаття присвячена висвітленню одного з напрямків благодійної діяльності Російської православної церкви в роки Першої світової війни, а саме – заходів щодо увічнення пам'яті загиблих воїнів. Розглядаються питання, пов'язані з діяльністю Всеросійського Товариства пам'яті воїнів за участю митрополита Антонія (Храповицького) та духовенства Харківської єпархії. У роботі проаналізовано власні ініціативи Антонія щодо ввічнення пам'яті загиблих воїнів та мирних жителів.

Article is devoted to the characteristic of one of directions of charities of Russian orthodox church within the First world war, namely to actions on immortalize to memory of the lost soldiers. Questions of activity Allrussian of the Society of memory of soldiers, and also participation of metropolitan Antoniy (Chrapovitsky) and clergy Kharkov diocese in the organization of his successful activity are examined. Own initiatives on Antoniy immortalize memories of the lost soldiers and peace inhabitants are analyzed.
Keywords: церковна благодійність; харківське духовенство; Товариство пам'яті воїнів; тарілкові збори пожертвувань