Аналіз структури системи інформаційної підтримки експлуатації повітряного судна - Вічистий, А. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Авіація, як вид транспорту, займає одне з провідних місць в системі перевезень. Основу авіації складають повітряні судна. Технічний стан авіаційної техніки в значній мірі впливає на безпеку польотів повітряного судна. Для підтримання заданого рівня справності та безпеки польотів необхідно забезпечити високий рівень експлуатаційних показників та показників надійності. Одним із основних шляхів забезпечення безпеки польотів є постійний моніторинг технічного стану літального апарату. Експлуатація військової авіаційної техніки має низку особливостей. У зв’язку з цим, моніторинг технічного стану повинен бути більш глибокий, оперативний, всеохоплюючий. Це все можна реалізувати при використанні системи інформаційної підтримки експлуатації. Провівши аналіз структури існуючих систем інформаційної підтримки експлуатації можна прийти до висновку, що жодна з них не може бути використана для підтримки експлуатації військової авіаційної техніки, так як не враховує особливостей експлуатації військових повітряних суден. Таким чином, необхідно створити автоматизовану систему інформаційної підтримки експлуатації повітряного судна, для Повітряних Сил Збройних Сил України, яка буде відповідати наступним критеріям: оперативність, глибина моніторингу, накопичення та збереження інформації, прогнозування технічного стану, вироблення рішень для управління процесом експлуатації. Функціонально, запропоновану систему можна умовно поділити на чотири структурних модулі, які взаємопов’язані між собою. Перший модуль – це інформаційна база даних. Другий – це модуль прогнозування технічного стану військового повітряного судна. Третій – це модуль відпрацювання керівним інженерним складом технічного рішення щодо порядку експлуатації військового повітряного судна. Четвертий модуль – це інформація про логістичне забезпечення. Запропонована система дозволить вирішити актуальну, для авіації Повітряних Сил Збройних Сил України науково-практична, задачу по створенню системи інформаційної підтримки експлуатації літального апарату в авіації Повітряних Сил Збройних Сил України.

Aviation, as a method of transport, occupies one of the leading positions in the transportation system. The basis of aviation is aircraft. The technical state of aviation technology has a significant impact on the safety of aircraft operations. In order to maintain the required level of airworthiness and safety, a high level of performance and reliability must be ensured. One of the main ways to ensure flight safety is a constantly monitoring the technical condition of the aircraft. Supporting operations of military aviation equipment exploitation has a number of features. In this regard, the monitoring of the technical state should be more in-depth, operational and comprehensive. This can be implemented by using the information system for supporting operations of exploitation. By analyzing the structure of existing information systems for supporting operations of exploitation, we can conclude that none of them can be used for supporting operations of military aviation equipment exploitation, since it does not take into account the peculiarities of the exploitation of military aircraft. Thus, it is necessary to create an automated information system for supporting operations of aircraft exploitation, for the Air Force of Ukraine, which will meet the following criteria: efficiency, depth of monitoring, accumulation and storage of information, forecasting of technical state, making decisions for managing the process of operation. Functionally, the proposed system can be divided into four structural modules, which are interconnected. The first module is an information database. The second is a module for predicting the technical state of a military aircraft. The third is the module of working out by the leading engineering staff the technical decisions of the order for operations of the military aircraft exploitation. The fourth module is logistics information. The proposed system will solve the actual scientific problem for the Air Forces of the Armed Forces of Ukraine on the creation the information system for supporting operations of the aircraft exploitation in the Air Forces of the Armed Forces of Ukraine.
Analysis of the structure of the information system for supporting operations of the aircraft exploitation
Keywords: військова авіаційна техніка; технічний стан; база даних; інформаційна система; military aviation equipment; technical state; database; information system